4. 8. 2020, 06:00 | Vir: STA

86 odstotkov socialnovarstvenih zavodov ob pojavu okužb nima zmogljivosti za vzpostavljanje con

Anže Malovrh/STA

Po podatkih ankete, ki sta jo med 83 socialnovarstvenimi zavodi izvedli Amnesty International Slovenije (AIS) in Skupnost socialnih zavodov Slovenije, dobrih 86 odstotkov vprašanih nima arhitekturne zasnove, da bi ob pojavu okužb z novim koronavirusom lahko vzpostavili sive in rdeče cone, 93 odstotkov pa nima ustreznih tehničnih zmogljivosti.

Rezultati ankete so pokazali tudi, da skoraj noben izmed vprašanih zavodov (98 odstotkov) nima dovolj kadra za izvajanje con, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Anketo sta omenjeni organizaciji med 83 zavodi izvedli med 30. julijem in 3. avgustom. Po njunih navedbah rezultati ankete tako zanikajo nekatere izjave ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da con ne more zagotoviti "le okoli tretjina domov" in da skupnost "vztraja pri nečem, kar je škodljivo za državo".

Odgovori so po njihovih ocenah namreč pokazali, da zavodi nimajo objektivnih pogojev za izvajanje vseh učinkovitih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb ob vdoru virusa.

Rezultati ankete so pokazali tudi, da dobrih 96 odstotkov domov za starejše in posebnih zavodov ocenjuje, da vzpostavljanje con ni primeren sistemski odziv in da 95 odstotkov domov meni, da con ne morejo strokovno vzpostaviti.

V Skupnosti socialnih zavodov so bili ob tem še dodatno kritični do zdravstvenega ministra, saj je po njihovem mnenju ravno on tisti, ki bi moral skladno z odredbo, ki jo je sam sprejel, določiti druge primerne prostore za osamitev okuženih in v njih zagotoviti kader za izvajanje zdravstvene dejavnosti.

Negativne posledice sprejemanja ukrepov na pamet

V Amnesty International Slovenija pa so opozorili na negativne posledice sprejemanja ukrepov na pamet, "še zlasti glede človekovih pravic najbolj ranljivih med nami". Direktorica za kampanje in komunikacije v AIS je v sporočilu za javnost vladi očitala tudi nepremišljene ukrepe in brezbrižnost, ki je nadaljevanje dolgotrajnega neukrepanja na področju obravnave starejših.

Odgovori domov in zavodov v anketi so pokazali tudi, da slednji za vzpostavitev con ne prejemajo nikakršne finančne podpore od pristojnih ministrstev ali zdravstvene blagajne. Ob tem je pomisleke izrazil tudi v. d. sekretarja skupnosti socialnih zavodov Denis Sahernik in se vprašal, ali bodo morali domovi in zavodi stroške boja proti covidu-19 preložiti na stanovalce in njihove svojce.

"Sklep, ki ga je sprejela vlada, jasno določa, da se za koronavirus uporabljajo isti ukrepi kot za kugo, ebolo in hemoragične mrzlice, kar pomeni, da bi se zaradi preprečevanja širjenja okužb moral vsak okuženi osamiti v pooblaščenem zdravstvenem zavodu," so besede Sahernika povzeli v sporočilu za javnost. Ob tem je Sahrenik dodal, da pri premestitvi ne gre za tiste okužene, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, pač pa gre za osamitve zaradi preprečevanja širjenja nadaljnjih okužb.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ