4. 10. 2023, 11:29 | Vir: STA

Preganjana ruska novinarka: protestirala proti vojni, zdaj obsojena na absurdno zaporno kazen

Profimedia

Moskovsko sodišče je novinarko obsodilo v odsotnosti, saj je pred tem pobegnila iz hišnega pripora in države.

Nekdanja novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova, ki je marca lani v neposrednem prenosu protestirala proti vojni v Ukrajini, je bila danes obsojena na osem let in šest mesecev zaporne kazni. Moskovsko sodišče je novinarko obsodilo v odsotnosti, saj je ta pred tem pobegnila iz hišnega pripora in države.

Ovsjanikova, sicer rojena v Ukrajini, je svetovni javnosti postala znana, potem ko je s protestom proti vojni v Ukrajini in širjenju propagande ruskih oblasti prekinila informativno oddajo na ruski državni televiziji. Zaradi nasprotovanja ruski invaziji na Ukrajino je bila še pred pobegom v tujino večkrat aretirana in tudi denarno kaznovana.

AFP

Od avgusta lani v hišnem priporu

V mesecih po televizijskem protestu je Ovsjanikova nekaj časa preživela v tujini in tri mesece delala za nemški časnik Die Welt. Nato se je vrnila v Rusijo, da bi rešila spor glede skrbništva nad otrokom. Od avgusta lani je bila v hišnem priporu, ki so ji ga določili, ker je sredi julija v bližini Kremlja protestirala s plakatom, na katerem je pisalo: "Putin je morilec. Njegovi vojaki so fašisti."

Pred razsodbo je v torkovi izjavi obtožbe proti njej označila kot "absurdne in politično motivirane".

"Seveda ne priznavam svoje krivde. In ne zanikam nobene od svojih besed. Sprejela sem zelo težko, a edino pravo moralno odločitev in zanjo sem že plačala dovolj visoko ceno," je še dejala.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol