24. 4. 2024, 20:40 | Vir: STA

Neverjetno! Japonski skakalec postavil neuraden svetovni rekord v poletih: poglejte, kako daleč je poletel (VIDEO)

Ryoyu Kobayashi

Profimedia

Japonski smučarski skakalec Ryoyu Kobayashi je na Islandiji poskrbel za neuraden svetovni rekord. Na za posebej za to priložnost zgrajeni letalnici na severu Islandije v smučarskem središču Hlidarfjall je 27-letnik poletel 291 metrov, kar je sicer 37,5 metra dlje od uradnega svetovnega rekorda, so sporočili iz Red Bulla.

Kot so pri Red Bullu zapisali v sporočilu za javnost, so letalnico, ki leži na pobočju omenjenega smučarskega središča, v celoti zgradili iz snega. Vrh zaletišča leži na 1115 metrih, doskočišče pa se konča 360 višinskih metrov nižje. Največji naklon ima pri 36 stopinjah.

Kobayashi je v dveh dneh poskusov premikal meje s poleti, dolgimi 256, 259 in 282 metrov, danes pa je postavil končni rekord pri 291 metrih. Pri tem je bil v zraku osem sekund, največjo hitrost pa je dosegel pri 107,5 kilometra na uro.

Japonec je v karieri dosegel že 32 zmag v svetovnem pokalu, dvakrat je bil zmagovalec skupnega seštevka, ima zlato in srebrno medaljo z olimpijskih iger 2022, trikrat pa je zmagal tudi na novoletni turneji.

"O tem skoku sem sanjal dolgo časa, vedno sem si želel leteti dlje kot kdorkoli drug in želim si premikati meje še naprej," je po najdaljšem poletu povedal Kobayashi.

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave