4. 7. 2020, 06:30 | Vir: STA

Air France bo število zaposlenih zmanjšal za skoraj 7600

Shutterstock
Air France bo število zaposlenih zmanjšal za skoraj 7600 (foto: Shutterstock)

Francoski letalski prevoznik Air France bo število zaposlenih na ravni skupine zmanjšal za 7580, so danes sporočili iz družbe. Pri matični Air France se bo število delovnih mest do konca 2022 zmanjšalo za 6560 od trenutno 41.000, v regionalnem prevozniku Hop! pa za 1020 od 2420. Precejšen del zmanjšanja bo odpadel na nenadomeščanje upokojitev.

V francoskem nacionalnem prevozniku so po današnjem srečanju vodstva in predstavnikov zaposlenih poudarili, da bodo tako odgovorili na posledice krize zaradi pandemije covida-19, ki je skupino, tako kot celotni letalski sektor, zelo močno prizadela, poročajo tuje tiskovne agencije.

V treh mesecih zdravstvene krize, ki je praktično zaustavila letalski promet, je bil obseg dejavnosti in posledično prihodki za 95 odstotkov manjši kot v enakem obdobju lani, na vrhuncu omejitev pa je Air France dnevno izgubljal 15 milijonov evrov. V družbi ocenjujejo, da bodo šele v 2024 dosegli raven poslovanja iz 2019.

K sreči je starostna struktura zaposlenih v skupini takšna, da bodo lahko precejšen del zmanjšanja stroškov dela dosegli z nenadomeščanjem upokojitev.

Francoska država je sicer nacionalnega prevoznika podprla s sedem milijard evrov vredno posojilno linijo, da bi lažje prestal hudo krizo in si zagotovil vzdržen razvoj v prihodnje.

Težave tudi pri drugih prevoznikih

Air France nikakor ni edina žrtev koronske krize v letalskem sektorju. Ta je močno prizadela prav celoten sektor, prizemljila letala in prevoznike spravila na kolena. Kar nekaj držav je zato moralo svoje prevoznike reševati, najbolj znan je primer nemške Lufthanse. V težjem položaju pa so družbe, ki ne morejo računati na podporo države.

Zelo hudo sta prizadeta tudi največja proizvajalca letal, ameriški Boeing in evropski Airbus. Ta je v začetku tedna napovedal, da bo zaradi pandemije, ki jo v podjetju ocenjujejo kot najhujšo krizo v zgodovini letalske industrije, odpustil 15.000 ljudi po vsem svetu. To predstavlja 11 odstotkov vseh zaposlenih.

Preberite še: Boeing bo nehal izdelovati legendarne jumbo jete.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.