20. 3. 2022, 18:07 | Vir: STA

Ajdovščina: V boj z ognjenimi zublji kar sto gasilcev

Požar nad cesto Ajdovščina-Col.

PGD Vipava

Na pomoč je priskočil tudi helikopter.

Zagorelo je na težko dostopnem pobočju Gore nad cesto Ajdovščina-Col, kjer se s požarom bori okoli 100 gasilcev iz gasilskih društev Ajdovščine, Vipave in Idrije, pri gašenju si pomagajo s 25 vozili.

Gasilcem pomaga tudi helikopter. Po prvih ocenah gori območje, ki je veliko okoli 10, 11 hektarjev, je povedal vodja intervencije Blaž Mlečnik, sicer direktor Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina.

Zagorelo naj bo okoli 15. ure, vzrok požara pa zaenkrat še ni znan. Mlečnik je okoli 18:40 za 24ur.com dejal, da požar še vedno ni lokaliziran. 

K nevarnosti za širjenje požara poleg suše vplivajo tudi določeni pogoji, zaradi katerih se požari lahko širijo zelo hitro. Na to lahko vplivajo predvsem vrsta vegetacije, hitrost in smer vetra, razgibanost terena, temperatura in vlažnost zraka.

Pri gorenju organskih snovi se sicer sproščajo visoke temperature in škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje. Poleg tega se na pogorišču zaradi uničenja zgornje plasti zemlje lahko spremeni vegetacija in poveča erozija. Ogrožene so tudi številne živalske vrste

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord