19. 4. 2020, 06:19 | Vir: STA

Albance opozarjajo, naj ohranjajo socialno distanco, opozarjajo prek dronov

profimedia

Albanija v prizadevanjih za zajezitev širjenja koronavirusa med drugim uporablja tudi drone, ki prebivalce opozarjajo, naj ohranjajo socialno distanco in spoštujejo sprejete ukrepe. Tisti, ki zaradi nujnih opravkov želijo zapustiti domove, pa lahko obrazce za izhode izpolnijo na internetu.

Država je karanteno razglasila 15. marca, za preverjanje spoštovanja ukrepov pa oblasti uporabljajo drone, ki so jih pred pandemijo uporabljali za odkrivanje prehitrih voznikov in nasadov konoplje, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Tehnologija nam pomaga pri identifikaciji oseb, ki kršijo karanteno. Imamo odlične rezultate," je dejala 23-letna policistka Katerina Monguli, ki upravlja enega od 20 dronov v albanski prestolnici Tirana.

Brezpilotni letalnik, s katerim upravlja, po zvočniku opozarja tiste, ki čakajo v vrstah pred trgovinami, naj upoštevajo varnostno razdaljo, enemu od pešcev pa je odredila, da počaka na policijsko patruljo, ki bo preverila njegov status, je pojasnila.

V Albaniji smejo prebivalci dnevno zapustiti domove za 90 minut samo za nujne nakupe, opravke na bankah ali v lekarnah, za te izhode pa se morajo prijaviti na internetu. Oblasti strogo spremljajo, ali te časovne omejitve spoštujejo. Droni pomagajo tudi pri nadzoru policijske ure, ki velja od 17.30 do 5. ure zjutraj.

V Albaniji, ki ima 2,8 milijona prebivalcev, so doslej potrdili 518 okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrlo 26 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.