17. 1. 2021, 20:30 | Vir: STA

Alekseja Navalnega aretirali, podpornikom preprečili prihod na letališče

profimedia

Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni se je danes po več mesecih bivanja v Nemčiji vrnil v Rusijo, potem ko so njegovo letalo malo pred pristankom preusmerili na moskovsko letališče Šeremetjevo. Kmalu zatem so ga na letališču prijeli.

Prijeli so ga, ko je šel skozi kontrolo potnih listov. Da je pridržan, je potrdila tudi ruska zvezna služba za zapore FSIN. Sporočili so, da so ga prijeli zaradi "več kršitev" pogojne zaporne kazni zaradi prevar iz leta 2014 in da bo v priporu ostal do odločitve sodišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sedaj mu grozijo okoli 3 leta in pol zapora. Po poročanju agencije Reuters so njegovi soprogi Juliji, tiskovni predstavnici in odvetniku dovolili vstop v državo.

Aretacija je bila pričakovana, saj so ruske oblasti še pred njegovo vrnitvijo dale vedeti, da ga nameravajo aretirati takoj ob vrnitvi, ker je po koncu zdravljenja po zastrupitvi ostal v tujini in s tem kršil pogoje, ki mu omogočajo, da je na prostosti po omenjeni obsodbi iz leta 2014.

Tik pred prijetjem je Navalni na letališču podpornikom dejal, da ve, da ima prav in da se ne boji ničesar. Dodal je, da so vsi sodni primeri proti njemu izmišljeni, poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Prijeli so ga na moskovskem letališču Šeremetjevo. Prvotno je bilo sicer predvideno, da bo letalo z Navalnim pristalo na moskovskem letališču Vnukovo, kjer so ga čakali privrženci, pa tudi okrepljene varnostne sile.

Navalni je svoje podpornike pozval, naj ga pričakajo na letališču, čeprav so v uradu moskovskega državnega tožilca opozorili pred nedovoljenimi zbiranji in posledicami. Ruske varnostne sile so nato še pred prihodom letala z Navalnim na letališču Vnukovo aretirale več njegovih podpornikov, med njimi tudi več tesnih sodelavcev. Aretirali so tudi odvetnico Ljubov Sobol. Nekateri njegovi podporniki pa so pred tem sporočili, da so jim preprečili odhod v Moskvo z letalom ali avtomobilom.

Novinarji AFP, ki so bili na istem letalu kot Navalni, so poročali, da je pilot sprva sporočil, da bo letalo zaradi tehničnih težav imelo polurno zamudo, nato pa je sporočil, da bodo pristali na letališču Šeremetjevo.

Letalo ruske družbe Pobeda je nekaj časa krožilo nad letališčem Vnukovo, preden se je preusmerilo na drugo moskovsko letališče. Opozicijski politik Ilja Jašin je preusmeritev označil za "histerično reakcijo ruske vlade", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji je Navalni okreval po avgustovski zastrupitvi z živčnim strupom novičok v Sibiriji, za katero krivi Moskvo, ta pa vpletenost zanika.

44-letnik je bil zastrupljen pred poletom iz Sibirije v Moskvo 20. avgusta lani. Še med letom se je njegovo zdravstveno stanje hudo poslabšalo in so ga morali hitro oskrbeti v bolnišnici v Omsku. Dva dni kasneje so ga odpeljali na zdravljenje v Berlin, kjer so potem potrdili, da je bil zastrupljen z živčnim strupom novičok. Zastrupitev z novičokom so potrdili tudi laboratoriji v Franciji in na Švedskem. Iz bolnišnice so ga odpustili 23. septembra.

Ob napovedi vrnitve v domovino je Navalni pred dnevi ponovil, da vrnitev zanj ni nikoli bila pod vprašajem.

"Zame vprašanje, ali se vrniti ali ne, nikoli ni obstajalo. Ker preprosto nisem odšel. Znašel sem se v Nemčiji (...) iz enega razloga: skušali so me ubiti," je Navalni povedal v videu na Instagramu.

Zahvalil se je Nemčiji, njenim prebivalcem in nemški kanclerki Angeli Merkel.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord