19. 9. 2020, 02:28 | Vir: STA

Aleš Hojs bo ostal na ministrskem položaju

STA/Daniel Novakovič

Aleš Hojs tudi po današnji razpravi o interpelaciji ostaja minister za notranje zadeve.

Po maratonski razpravi o interpelaciji je za razrešitev ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa glasovalo 37 poslancev iz vrst predlagateljic, poleg teh pa tudi poslanec koalicijske DeSUS Robert Polnar. Glasov ni bilo dovolj, potrebovali bi jih 46. Z zavrnitvijo predloga pa so Hojsa podprli poslanci iz koalicije ter Zmago Jelinčič in Felice Žiža. 

Izid glasovanja: 38 za, 43 proti, 4 vzdržani, 5 odsotnih. 

Notranji minister Aleš Hojs je zadovoljen z glasovanjem na interpelaciji, ki jo je po več kot 16-urni razpravi uspešno prestal. Izpostavil je, da je bila izrazito ideološka, opozicija pa ni zbrala niti toliko glasov, kot je napovedala. Hojs ocenjuje, da se bosta s premierjem Janezom Janšo v ponedeljek pogovorila o nadaljnjem sodelovanju.

V koaliciji je bilo glasovanje v skladu s pričakovanji, z nekaj ločenimi mnenji oz. glasovanji poslancev, ki so bila skladna z njihovimi prepričanji in ideologijo, je v izjavi novinarjem po interpelaciji ugotavljal Hojs. Poslanci DeSUS namreč niso glasovali enotno.

Po njegovih ocenah je bila razprava v nekaterih segmentih izrazito podcenjujoča, na nekakšen način nesramna in neprimerna temu okolju. Sam upa, da ni bil žaljiv, mnogi pa so po njegovih besedah bili. "Ob ideoloških temah ne gre drugače, kot da sama razprava morda zaide kdaj s tira. To je normalno," je dejal.

Minister ocenjuje, da se bosta s predsednikom vlade Janezom Janšo sestala v ponedeljek in ponovno pogovorila o nadaljnjem sodelovanju ali nesodelovanju. K tej odločitvi lahko po njegovih besedah vsekakor pripomore rezultat glasovanja DZ o njegovem delu.

"Premier bo verjetno povedal, kakšna je situacija z iskanjem novega ministra, ocenil, kakšne so možnosti, da do tega pride, ali pa mi dal možnost, da z delom nadaljujem," je ugotavljal Hojs. Če bo to zadnje, ga bo prosil, da mu zaprto kuverto z njegovim junijskim odstopom vrne, je napovedal.

Hojs je namreč po že vloženi interpelaciji premierju Janši konec junija poslal odstopno izjavo po hišnih preiskavah glede nabav medicinske in zaščitne opreme. A Janša o odstopu ni obvestil DZ. Pozneje je pojasnil, da kuverte z odstopno izjavo ni odprl, saj je Hojsa prosil, naj z odločitvijo o odstopu počaka in še enkrat premisli, dokler ne bo nove rešitve.

Na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB se je danes zagovarjal pred DZ. Glavni očitek se je nanašal na odpravo prepovedi koncerta pevca Marka Perkovića Thompsona, a je opozicija temu pristavila še druge očitke.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.