17. 7. 2020, 14:34 | Vir: STA

Aleš Hojs napovedal nov model uvrščanja držav na sezname epidemiološke varnosti

Nebojša Tejić/STA

Notranji minister Aleš Hojs je danes napovedal pripravo novega modela, na podlagi katerega bo vlada druge države uvrščala na različne sezname glede epidemiološke varnosti. Hojs je predstavil tudi spremembo režima na meji, v skladu s katerim bodo lahko ljudje, ki jim bo odrejena karantena v Slovenijo, vstopali na kateremkoli prehodu s Hrvaško.

Notranji minister je na novinarski konferenci povedal, da bo treba premisliti o mejah, na podlagi katerih države vlada uvršča na zeleni, rumeni in rdeči seznam. Meje za umik z zelenega na rumeni seznam, ki je pri desetih okužbah na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, ne bodo spreminjali.

Bodo pa pripravili nov model, ki ne bo upošteval zgolj te meje, ampak tudi primerjavo epidemiološkega stanja v Sloveniji s stanjem v drugi državi. Glavna utež modela bo temeljila na tem, da bodo spremljali, od kod prihajajo okuženi. Upoštevali bodo tudi bližino države in koliko ljudi od tam prihaja.

Vlada je sicer v četrtek posodobila sezname držav glede na njihovo varnost z epidemiološkega vidika. Od danes so med drugim na zelenem seznamu epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez omejitev, še Združeno kraljestvo, Poljska, Avstralija in Monako. Na zelenem seznamu pa ni več Islandije.

Na rdečem seznamu pa so po novem med drugim še Črna gora, Luksemburg, Kitajska, Izrael, Argentina in Mehika. Ob vstopu iz rdečih držav je za vse ljudi, razen če sodijo med šest izjem, obvezna 14-dnevna karantena.

Nov odlok o ukrepih za preprečitev širjenja

Vlada je v četrtek izdala tudi nov odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih in kontrolnih točkah, ki začne veljati z nedelje na ponedeljek opolnoči. Osebe, ki jim bo odrejena karantena, bodo lahko tako v Slovenijo vstopale na kateremkoli mejnem prehodu s Hrvaško, za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, pa bodo odslej skrbeli policisti.

Policist bo ob prihodu posameznika skeniral njegov osebni dokument, takoj se bo samodejno generirala predpripravljena karantenska odločba, ki bo samodejno poslana ministrstvu za zdravje, kjer jo bo pooblaščena oseba podpisala in v najkrajšem možnem času oz. nekaj minutah vrnila na mejni prehod. Karantensko odločbo bo tam vročil policist, je pojasnil Hojs.

Ob tem opozarja, da se v primeru večjega števila izdanih karantenskih odločb, kar pričakujejo glede na prometne tokove zlasti na Obrežju in Gruškovju, lahko zgodi, da bo tam nekaj daljši čakalni čas za prehod. Zato so se s policijo dogovorili tudi to, da bo, če bo treba, organizirala posebno vstopno kolono za tiste, ki vedo, da jih čaka izdaja karantenske odločbe. Tako bodo po njegovih ocenah omogočili hitrejši pretok čez mejo tudi drugim potnikom. Hojs je pojasnil, da je bilo v četrtek na naših mejnih prehodih vročenih več kot 300 karantenskih odločb, znotraj Slovenije le 22.

Karantenske odločbe

Minister je opozoril, da želijo zagotoviti vročanje karantenskih odločb tako na mejnih prehodih kot v notranjosti države v razumnem roku oziroma takoj. Po njegovih navedbah se želijo izogniti prepoznemu vročanju karantenskih odločb. Ob tem sicer poudarja, da tudi morebitno prepozno prejetje formalne karantenske odločbe ne pomeni, da posameznik s karanteno ni bil seznanjen.

Prav tako minister poudarja, da bo policija tudi znotraj države legitimirala posameznika, če bo ugotovila, da je prišel z območja, kjer bi moral imeti karanteno, in se prosto sprehaja ali dela. Policija bo v takem primeru podatke posredovala ministrstvu za zdravje, ki bo izdalo karantensko odločbo, jo vrnilo na policijsko postajo, kjer bodo nemudoma vročili karantensko odločbo na naslovu prebivališča posameznika. Enako je s posameznikom, ki je v postopku sledenja oz. v epidemiološkem postopku.

Hojs je še poudaril, da bo takšno vročanje veljalo le za čas odloka oz. vročanja karantenskih odločb.

Hojs je povedal še, da odlok o omejevanju gibanja in zbiranja ostaja brez sprememb, saj ugotavljajo umirjanje epidemioloških razmer in pričakujejo, da smo dosegli vrh drugega vala okužb. Odlok sicer dovoljuje zbiranje do deset oseb, do 50 pa, če organizatorji dogodka poskrbijo za seznam udeleženih s kontaktnimi podatki. Seznam morajo hraniti en mesec za primer potrebe NIJZ po sledenju potencialno okuženih.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.