A. B. | 12. 3. 2022, 12:11

Takšen je postopek za begunce, ki pri nas zaprosijo za status začasne zaščite

Aleš Hojs.

Profimedia

Po Zakonu o začasni zaščiti razseljenih oseb lahko begunci tudi v Sloveniji zaprosijo za začasno, enoletno zaščito. 

V zadnjih dneh v Slovenijo prihaja vse več beguncev iz Ukrajine. Minister Aleš Hojs pri tem poudarja: "V prvih dneh vojne so begunci Slovenijo večinoma prešli v tranzitu, nakazuje pa se trend, da bo treba tudi v Sloveniji poskrbeti za večje število oseb za daljše časovno obdobje, s tem, ko sosednje države, na primer Moldavija, Poljska in Madžarska, sprejemajo vse manj ljudi." 

Beg iz Ukrajine.

Beg iz Ukrajine.

Profimedia

Zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb je tisti, ki naj bi po besedah Nataše Potočnik, generalne direktorice Direktorata za migracije, omogočil hiter in poenostavljen postopek, kot je zagotovila: "Postopek pridobitve statusa začasne zaščite je poenostavljen in hiter, saj se o njem odloča v skrajšanem ugotovitvenem postopku." 

Vlogo za pridobitev statusa začasne zaščite lahko vložijo tudi na upravni enoti, in sicer v tistem kraju v Sloveniji, kjer trenutno bivajo, bodisi v nastanitvenem centru bodisi v zasebnih namestitvah. Vloga bo dostopna tudi na spletu, in sicer v slovenskem in ukrajinskem jeziku.

"Če oseba izpolnjuje pogoje za začasno zaščito, ji upravna enota izda izkaznico, s katero lahko oseba uveljavlja svoje pravice, tudi pravico do nastanitve v nastanitvenih objektih, prehrane, obleke in tudi do minimalne denarne žepnine. Ta izkaznica velja kot dovoljenje za začasno prebivanje za čas enega leta, kolikor je trenutno določena začasna zaščita," je poudarila Potočnikova.

Namen je, kot je še pojasnil Hojs, "da bodo države članice čim bolj enotno pristopile k izvajanju direktive".

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord