N.Z. | 4. 3. 2022, 12:38

Ali je Putin bolan? Zakaj se je izoliral od ljudi (in ali morda jemlje steroide)?

profimedia

Spremenjen videz, vedenje in zdravje ruskega predsednika Vladimirja Putina zadnje dni vse bolj skrbi številne analitike po svetu. Med drugim se že nekaj časa ugiba o domnevni Putinovi bolezni in vidnih znakih, ki bi o njej lahko pričali.

Najpogosteje se šušlja, da Putinov 'zabuhel' obraz kaže, da najverjetneje jemlje anabolične steroide.

Steroidi so stresni hormoni, ki povečujejo agresivnost, osebnostno pa človeka ne morejo drastično spremeniti. Pod vplivom steroidov je živčni sistem stimuliran za stresne odzive borbe ali bega. Stranski učinki anaboličnih steroidov so številni: zmanjšanje testisov, neplodnost, plešavost, agresivno vedenje, ginekomastija (oz. povečanje prsi pri moških), povečano tštevilo eritrocitov (rdečih krvnih celic), nagnjenost k trombozi, poškodbe jeter (če se jih jemlje v obliki tablet in ne injekcij). In če je posredi testosteron, anaboliki spodbujajo tudi agresivnost.

Da bi Vladimir Putin lahko bil 'odvisen od steroidov', ki spodbujajo agresivnost, je za BBC Newsnight spregovoril tudi Lord David Owen, britanski politik in zdravnik. Med drugim je povedal: "Mislim, da je njegov imunski sistem kompromitiran. Morda je tako zaradi kortikalnih steroidov za kakšno bolezen ali pa je na steroidih, ki jih jemljejo dvigovalci uteži. Takšni steroidi, anabolični steroidi, so zelo nevarni, saj lahko povzročijo odvisnost. Zelo težko se je spraviti z njih. In še kako iz človeka potegnejo agresivnost, kar človeka spremeni."

Tudi onkraj luže so že špekulirali o tem, da je nekaj 'narobe' in 'nenavadno' v tem, kako se Putin vede in govori. Pojavljale so se govorice, da morda trpi za 'možgansko meglo', ki je pogosto posledica prebolelega covid-19, omenjali so morebitno 'zlorabo' steroidov, pa tudi, da bi Putin kaj lahko bil odvisen od plastičnih operacij. Bi bile lepotne operacije lahko razlog za njegov nenadno 'lunarni' obraz?

Po nekaterih poročilih naj bi se Putin tudi izjemno bal okužbe z virusom in je pri tem nadvse radikalen: od tega, da s podrejenimi komunicira na precejšnjo razdaljo do tega, da si pri obisku ruske glavne coronavirusne klinike nadane najbolj neprodušno zaprto obleko. Od uradnikov in novinarjev, s katerimi ima kakšno koli srečanje, pa zahteva večdnevno predhodno izolacijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.