12. 3. 2022, 08:00

(VIDEO) Ste si jih že ogledali? Ti prizori so presenetili tudi domačine

Shutterstock

Mimoidoči sprehajalci med Bernardinom in Piranom so bili osupli: na vodni gladini je plavalo na stotine meduz, polna jih je bila tudi obala.

Občasno večje število meduz v našem morju zadnja leta sicer ni nič neobičajnega, a je letos pogled na jate teh mehkužcev vseeno pretresljiv. Tudi dejstvo, da smo jih pričakovali že od februarja, saj so s hrvaške strani Jadranskega morja že takrat poročali o nevšečnostih, ki jih povzročajo jate meduz, nas ni pripravilo na njihov množični prihod. Primorci upajo, da bodo do kopalne sezone izginile. Ali se bo to zares zgodilo, pa je za N1 razložila strokovnjakinjo za ožigalkarje dr. Andrejo Ramšak. V uredništvo pa smo od Sonie Sofie Trošt dobili fotografije in video s plaže.

Andreja Ramšak potrjuje, da se ta vrsta v Jadranskem in Sredozemskem morju zadnja leta pojavlja v večjem številu in se v morju obdrži dlje. Kot možen razlog za to navaja porušeno ravnovesje v morju, katerega indikatorja sta na primer povišana temperatura vode, ki vrsti ustreza, in večja količina hrane v morju.

Sonia Sofia Trost

Kopalne sezone nam veliki klobučnjaki ne bodo uničili; do poletja bodo večinoma že odmrli, saj je to naslednja faza v njihovem razmnoževalnem ciklu. V poletnih mesecih bo mogoče videti le še kakšen osamljen primerek, miri Ramšak. Enako velja tudi za hrvaško obalo, saj se tam spoprijemajo z isto vrsto živali. Sicer pa gre za vrsto meduze, katere toksin ni posebej močan in ob stiku s sluznico (oči, usta, spolovilo) pusti le pekoč občutek.

So pa veliki klobučnjaki letos že povzročili veliko gospodarske škode ribičem. Problem namreč ni le v odsotnosti rib v bližini jat teh mehkužcev, pač pa tudi večji in težji primerki, ki uničujejo ribiške mreže. V slovenskem morju že dlje časa bivajo še naslednje vrste meduz: uhatega klobučnjaka, morsko cvetačo, kompasno meduzo in mesečinko, katere ožig naj bi bil še najbolj boleč.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ