Aleš Cipot | 22. 6. 2020, 20:33

Ali srbske oblasti prikrivajo pravo število umrlih za covidom-19? Podatki naj bi bili precej slabši.

Shutterstock

Po uradnih podatkih srbskega nacionalnega inštituta za javno zdravje naj bi v Srbiji od začetka epidemije do danes, torej 22. junija, za covidom-19 umrlo 262 ljudi. Podatki, ki jih je objavila balkanska mreža za preiskovalno novinarstvo Birn (Balkan Investigative Reporting Network) pa kažejo precej višje številke

Po podatkih Birna je v Srbiji od 19. marca do 1. junija 2020 za posledicami bolezni covid-19 umrlo kar 632 ljudi, kar je za 388 več od podatkov, ki jih navajajo uradne inštitucije, ki trdijo, da je v tem času umrlo 244 ljudi. 

Birn je do podatkov prišel na osnovi vpogleda v državni informacijski sistem Covid-19 in ugotovil, da se je število okuženih s koronavirusom v zadnjih dneh prejšnjega tedna gibalo med 300 in 340 na dan, kar daleč presega uradne podatke o 97 novih primerih.

Podatki o številu okuženih se nahajajo v tabeli Poročilo za vlado, ki je izdelano na podlagi omenjenega informacijskega sistema. Tabela vsebuje tri podatke – število testiranih in pozitivnih v zadnjih 24 urah, število umrlih, ki jih je potrdilo ministrstvo za zdravje in zasedenost postelj v bolnišnicah.

Velike manipulacije s številkami

Največjo razlika v številu umrlih so opazili v Kliničnem centru Niš, kjer je po uradnih podatkih umrlo 77 pacientov, podatki iz informacijskega sistema pa beležijo 243 smrti, kar je 166 več.

V beograjskem kliničnem centru Dragiša Mišović je število umrlih “zmanjšano” za 55 (uradna številka umrlih je 39, v informacijskem sistemu je zabeleženih 94), v kliničnem centru v Zemunu za 56 (uradno 32, po podatkih iz sistema jih je 88), v kliničnem centru Zvezdara pa 45 (uradno 45, v sistemu pa 59 umrlih). V ostalih bolnišnicah po državi so razlike med podatki manjše, a so vendarle povsod prisotne.

V bazi podatkov informacijskega sistema je prvi smrtni primer zabeležen 19. marca. Največ ljudi, ki so označeni kot pozitivni na virus, je umrlo sredi aprila, povprečno 20 na dan. Vpogled v bazo podatkov še razkriva, da je 12. aprila umrlo 23 ljudi, uradna številka, ki so jo povedali novinarjem, pa je šest. Dan pozneje je krizni štab objavil, da je umrlo 5 ljudi, v sistemu pa jih je zabeleženih 23. Podobno se zgodi tudi 15. aprila, ko je bilo povedano, da je umrlo pet ljudi, v sistemu pa jih je zabeležno 20. Torej 15 več.

Pri Birnu so večkrat skušali dobiti pojasnila pri predstavnikih ministrstva za zdravje, obrnili so se tudi na člane kriznega štaba in na direktorje bolnišnic. Zanimalo jih je, kaj bi lahko bil razlog za tako velike razlike med številkami in kdo je na koncu odločil, katere številke bodo predstavili javnosti. Na njihova vprašanja ni želel nihče odgovoriti.

Kako izgleda informacijski sistem

Po pisanju Birna so v informacijskem sistemu pri vseh pacientih zabeleženi rojstni dnevi, v naslednjih stolpcih pa rezultati testov, datum zadnjega testiranja, datum smrti in naziv zdravstvene institucije, kjer je pacient umrl. Kot rečeno, novinarji do teh podatkov niso imeli dostopa. V zadnjem stolpcu pod nazivom "Potrdilo ministrstvo za zdravje"je pri 50 pacientih napisano "da". Pri Birnu so pri odgovornih na ministrstvu zato poizvedovali tudi, kaj naj bi ta stolpec pomenil, a odgovora niso dobili.

Natančna analiza informativnega sistema je pokazala, da je v sistemu navedenih skupaj 1081 umrlih, ki imajo sledeče statuse: pozitiven na koronavirus (632), negativen (355), neznan (83), vzrok smrti ni odkrit (8), nedoločen (2). 

Neodzivnost inštituta za javno zdravje

Ker javnost natančnih podatkov o številu okuženih v posameznih krajih vse od začetka epidemije ni mogla izvedeti, so pri Birnu že 8. maja srbskemu nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (Inštitut Batut) poslali zahtevo za dostop do informacij javnega značaja.

Zahtevali so, da jim na podlagi podatkov iz informacijskega sistema Covid-19, s katerim upravlja Inštitut Batut, pošljejo točne podatke o skupnem številu vseh umrlih za covidom-19, v kateri bolnišnici so umrli, katerega spola so bili in koliko so bili stari.

Pri Inštitutu Batut so zahtevali najdaljši možni zakonski rok (40 dni) za odgovor na vprašanja, podatke pa so poslali šele pet tednov po tem, ko so prejeli zahtevo od Birna. Vsi podatki so bili natančno taki, kot jih imajo objavljene na uradni spletni strani Covid-19. V odgovoru, kjer je podpisana v. d. direktorica inštituta Verica Jovanović, piše, da je od začetka epidemije za posledicami okužbe s koronavirusom umrlo 244 ljudi.

Novinarji Birna kljub večkratnim poskusom še vedno niso uspeli priti do odgovornih na Inštitutu Batut. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.