14. 10. 2017, 10:00 | Vir: STA

Američan po 23 letih v zaporu spoznan za nedolžnega

profimedia
Američan po 23 letih v zaporu spoznan za nedolžnega (foto: profimedia)

V Kansasu so v petek iz zapora izpustili 41-letnega Lamonta McIntyra, ki je bil po krivici obsojen dvojnega umora. McIntyre, ki je za rešetkami preživel 23 let, je bil obsojen pri 17 letih, in sicer na podlagi trditev prič, ki pa so te izjave pozneje preklicale. Tožilci niso našli fizičnih dokazov ali motiva, ki bi ga povezali z umori leta 1994.

Pred obravnavo, ki je bila predvidena za naslednji teden, je sodnik še preučeval primer, vendar pa je novi tožilec v okrožju Wyandotte Mark Dupree v petek sporočil, da nove informacije vzpostavljajo dvom o izjavah prič, ki so kot morilca identificirale McIntyra. Če bi bila porota z njimi seznanjena, ga po njegovi oceni morda ne bi obsodila.

"V luči informacij, ki sem jih pridobil od januarja, ko sem začel z delom, zahtevam od sodišča ugotovitev, da se je zgodila očitna krivica," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedel tožilec.

Preiskovalci streljanja po pisanju Washington Posta nikoli niso našli povezave med McIntyrem in žrtvama, priprli pa so ga po manj kot 20-minutnem zaslišanju. "Preiskava je bila prenagljena in površna," so novico komentirali v gibanju Midwest Innocence Project, ki je pomagalo osvoboditi 41-letnika.

Njegova mati Rose MyIntyre, ki je bila ob njem tudi pred 23 leti, ko je moral v zapor, se je v petek v solzah zahvalila vsem, ki se niso odrekli njenemu sinu. Prve besede dolgoletnega zapornika pa so bile le: "Lepo je zunaj."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.