11. 12. 2020, 09:48 | Vir: STA

Američani so lačni, kar kaže tudi naraščajoče število tatvin hrane v trgovinah

profimedia

Milijoni Američanov, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa ostali brez zaposlitve in plač, skušajo preživeti tudi s tem, da kradejo hrano po trgovinah, poroča Washington Post in dodaja, da trgovci zaradi tega večinoma še niti ne kličejo policije. Najbolj se kradejo kruh, testenine in hrana za dojenčke, pa tudi riž, meso in podobno.

Direktor varnostnega podjetja Aegis Jeff Zisner je dejal, da tovrstne male kraje zelo naraščajo. Ljudje ne kradejo televizorjev in z njimi bežijo iz trgovin, ampak kradejo hrano zase, za otroke in dojenčke.

Okrog 20 milijonov Američanov trenutno prejema podporo zaradi brezposelnosti, okrog 12 milijonov pa jih bo ostalo brez tega do božiča, ker vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell zavrača podaljšanje plačevanja podpore.

Ameriško ministrstvo za kmetijstvo ocenjuje, da se bo letos z lakoto ubadalo okrog 54 milijonov Američanov, kar je 45 odstotkov več kot lani. Trumpova vlada je že pred pandemijo osiromašila zvezne programe pomoči v hrani, luknjo pa skušajo zdaj zapolniti zasebne organizacije.

Največji rast kraj hrane opažajo v trgovinah, ki so v revnih predelih ameriških mest pa tudi na podeželju. V Philadelphii so kraje v trgovinah s hrano letos narasle za 60 odstotkov.

Do sredine novembra je glede na podatke zveznega urada za štetje prebivalstva 26 milijonov Američanov poročalo, da nima dovolj hrane. To je vsak osmi Američan, kar je rekord, odkar se je začela zbirati tovrstna statistika leta 1998.

Anonimni državljani, ki so za Washington Post priznali, da kradejo hrano, zaradi tega večinoma nimajo slabe vesti.

"Nimam slabe vesti, če vzamem za 20 dolarjev hrane iz trgovine Whole Foods, saj je Jeff Bezos najbogatejši človek na svetu," je povedala ena od lačnih, pri čemer je mislila na lastnika Amazona in Whole Foodsa ter tudi Washington Posta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.