8. 11. 2016, 12:35 | Vir: STA

Amerika se danes odloča, kdo bo 45. predsednik ZDA!

profimedia

V ZDA danes, 8. novembra, potekajo predsedniške in kongresne volitve, na kateri bodo volilci odločili, ali bo 45. predsednik države postal kontroverzni milijarder, republikanec Donald Trump ali pa bo država dobila prvo predsednico, demokratko Hillary Clinton. Slednji ankete napovedujejo zmago, čeprav tesnejšo kot pred zadnjimi odkritji glede elektronske pošte.

Za predsedniški položaj se sicer potegujejo štirje kandidati, realne možnosti za zmago pa imata le Clintonova in Trump, pri čemer je glede na ankete v rahli prednosti prva. Kandidat za zmago potrebuje 270 od 538 elektorskih glasov, izid pa bo predvidoma znan v sredo zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času.

Potem ko je ameriška zvezna policija FBI 28. oktobra sporočila, da so odkrili novo elektronsko pošto, ki jo je prek zasebnega strežnika pošiljala Clintonova, ko je bila državna sekretarka, se ji je v anketah prednost pred Trumpom zmanjšala s 5,7 na 2,9 odstotne točke. FBI je sicer v nedeljo sporočil, da v tej pošti ni ničesar, kar bi zahtevalo kazensko ovadbo, a analitiki menijo, da je bila škoda demokratki že storjena.

Na splošnih volitvah bodo Američani poleg novega predsednika ZDA volili tudi vseh 435 članov predstavniškega doma in tretjino članov senata.

V predstavniškem domu zveznega kongresa je republikanska večina najbrž prevelika za spremembo oblasti. Republikanci imajo 247 sedežev, demokrati 188. Projekcije kažejo na morebitno zamenjavo od deset do 15 sedežev.

Drugače pa je v tekmi za večino v senatu, ki potrjuje mednarodne pogodbe ter kandidate za vladne in sodne položaje. Tu bo demokratska večina skoraj nujna, če bo Clintonova želela imenovati ustreznega kandidata na vrhovno sodišče. Republikanci imajo zdaj v senatu 54 sedežev, demokrati 44, dva pa sta formalno neodvisna.

Poleg številnih lokalnih volitev za župane ali državne kongrese bodo potekale tudi volitve za guvernerje 12 od skupno 50 zveznih držav.

Potekale bodo tudi volitve v državne kongrese, mestne svete, za župane in številni referendumi, med drugim v devetih zveznih državah o legalizaciji marihuane, v dveh pa o prepovedi smrtne kazni.

STA, foto: profimedia

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.