5. 2. 2021, 08:38 | Vir: STA

Amerika se pod Bidnom želi vrniti k vlogi globalnega vodje

Profimedia

Predsednik ZDA Joe Biden je v četrtek v State Departmentu naznanil številne spremembe v zunanji politiki ZDA. Med drugim je napovedal zaustavitev umika ameriških vojakov iz Nemčije, konec podpore Savdski Arabiji v vojni v Jemnu, boljši odnos do beguncev, umestitev pravic LGBTQ v temelj ameriške diplomacije ter obnovitev tradicionalnih zavezništev.

Biden se je najprej v kratkem nagovoru ameriškim diplomatom zahvalil za njihovo pogumno delo, kasneje pa poudaril, da se vračajo k "temeljem ameriške globalne moči".

"Amerika se je vrnila, diplomacija se je vrnila. Vi ste središče tega, kar nameravam storiti. Obnovili bomo zavezništva," je med drugim dejal Biden v sporočilu, ki je bilo toliko kot ameriškim diplomatom namenjeno tudi vsemu svetu, še zlasti po napadu privržencev bivšega predsednika Donalda Trumpa na kongres 6. januarja.

Biden, nekdanji predsednik senatnega odbora za mednarodne odnose, je svoj pristop do zunanje politike pojasnil v State Departmentu, ki ga je obiskal le dobra dva tedna po nastopu predsedniškega položaja. Njegov predhodnik Trump je sedež ameriške diplomacije obiskal šele leto dni po nastopu položaja, ko je na položaj državnega sekretarja ZDA prisegel njegov velik zaveznik Mike Pompeo.

"Ščitil vam bom hrbet in pričakujem, da boste tudi vi ščitili hrbet Američanom," je zaposlenim diplomatom dejal Biden.

Biden je sporočil, da se Amerika vrača k svoji vlogi globalnega vodje. Med drugim je napovedal agresivnejši diplomatski pristop do Rusije in Kitajske ter pozval vojsko Mjanmara, naj preneha z državnim udarom. "V diplomacijo vlagamo, da živimo v miru in varnosti in blaginji," je dejal.

"Ameriško vodstvo se mora soočiti s tem novim trenutkom napredovanja avtoritarizma, vključno z naraščajočimi ambicijami Kitajske za rivalstvo z ZDA in odločenostjo Rusije, da škoduje naši demokraciji," je dejal Biden.

Trump je v štirih letih zamajal tradicionalna zavezništva ZDA z državami, kot je Nemčija, ki jo je vztrajno napadal, da ne plačuje dovolj za obrambo. Lani je napovedal, da bo od tam umaknil 9500 od 34.500 vojakov. Do Bidnovega prevzema oblasti do selitve še ni prišlo in sedaj tudi ne bo.

"Ameriški zavezniki so naše največje premoženje," je dejal Biden, ki je doslej že odpravil nekaj najbolj škodljivih Trumpovih politik glede boja proti podnebnim spremembam in nalezljivim boleznim. ZDA je vrnil k Pariškemu podnebnemu sporazumu in v Svetovno zdravstveno organizacijo.

Tradicionalni nasprotniki ZDA so sedaj spet to, kar so bili nekoč. "Predsedniku Putinu sem dal jasno vedeti na način, ki je drugačen od mojega predhodnika, da so časi, ko so se ZDA vdajale agresivnim ukrepom Rusije - vpletanje v naše volitve, hekerski napadi, zastrupljanje državljanov - sedaj končani. Ne bomo oklevali z višanjem cene za Rusijo in za obrambo naših ključnih interesov in ljudi."

"Soočili se bomo z gospodarskimi zlorabami Kitajske, nasprotovali agresivnim napadom na človekove pravice, intelektualno lastnino in globalno vladanje. Vendar pa smo pripravljeni na sodelovanje s Kitajsko, kjer bo to v našem interesu," je dejal Biden in zagotovil, da je Amerika spet pripravljena prevzeti vodstvo.

Biden bo med drugim podpisal predsedniški memorandum, s katerim zaščito skupnosti LGBTQ postavlja za temelj ameriške diplomacije. Prav tako namerava spremeniti Trumpov odnos do beguncev. Trumpova vlada je število beguncev, ki so jih ZDA pripravljene sprejeti na leto, zmanjšal na 15.000, Biden bo to povečal na 125.000 oziroma 15.000 več kot je veljalo v zadnjem letu vlade predsednika Baracka Obame.

Biden tudi končuje ameriško podporo vojaški ofenzivi Savdske Arabije v Jemnu. Diplomata Tima Lenderkinga je imenoval za svojega posebnega odposlanca za Jemen. "Vojna je ustvarila humanitarno in strateško katastrofo in se mora končati," je dejal Biden.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.