7. 10. 2021, 11:16

Ameriška CIA zvoni alarm: "Množično rekrutirajo in ubijajo naše agente!"

profimedia

Centralno obveščevalna agencija znana tudi pod kratico CIA se sooča s precejšnjimi zagatami okoli rekrutacije svojih sodelavcev v Rusiji, na Kitajskem, v Iranu in Pakistanu, kjer tamkajšnje službe lovijo vohune in jih pretvarjajo v dvojne agente.

New York Times je objavil, da jim je na uho prišlo, kako zaskrbljen je vrh obveščevalne službe. Pred tednom dni naj bi med postjami agencije zaokrožilo sporočilo, da izgubljajo več agentov kot jih uspejo rekrutirati po drugih državah. Slenje bodisi ujamejo ali pa enostavno ubijejo.

V tem kratkem sporočilu naj bi celo obelodanili natančno številu ubitih sodelavcev, kar je sicer skrbno skrivana inforamcija, ki se je prek te vrste sporočil nikoli ne razkriva.

Časnik sicer ne navaja natančnega števila, piše pa, da iz agencije niso želeli komentirati obvestila. V svoji analizi časopis še navaja, da je sporočilo dokaz slabega dela ameriške vohuske službe, da preveč zaupa svojim virom informacije, podcenjuje tuje tajne službe, prehitro kadruje sodelavce, ne da bi imela pri tem v vidu tudi kontra-obveščevalnih tveganj, pa tudi, da preveliko težo polaga v pomembnost svojih misij in ob tem pozablja na vprašanja varnosti.

Za vse večje število kompromitiranih tajnih agentov je 'kriva' vse boljša usposobljenost in opremljenost obveščevalnih služb drugih držav, kjer se danes že poslužujejo številnih inovacij za omejevanje vohunskih aktivnosti. Mednje spadajo biometrični skenerji, prepoznavanje obrahov, umetna inteligenca in hekerska orodja. Opazili naj bi tudi, da zbiranje podatkov za analitike, ki sedijo v Langleyu, ne predstavlja večjega problema, težave jim povzroča tkanje mreče sodelavcev po svetu, kar je bilo  nekaj, v čemer je CIA še do nedavnega naravnost blestela.

In kaj je srž problema?

Pri New York Times so prepričani, da so pri CIA pozabili, kako se dobro preveri ozadje novih sodelavcev in pride na sled morebitnim kontaktom s tujo varnostno službo.

In drugo: CIA se je zadnjih 20 let intenzivno ukvarjala s terorističnimi grožnjami, ki so bile povezane z Afganistanom, Irako in Sirijo, v istem času pa so se vohunske službe Kitajske in Rusije krepile in dodatno usposabljale.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.