31. 7. 2021, 09:19 | Vir: STA

Ameriška študija o okužbah vplivala, da so v ZDA znova priporočili nošenje mask

profimedia

Študija ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), ki je zajela 496 primerov okužb s koronavirusom v okrožju Barnstable v Massachusettsu, je ugotovila, da je bilo 74 odstotkov okužb med povsem cepljenimi posamezniki s cepivi Moderne in Johnson & Johnsona.

Simptome kot so kašelj, boleče grlo, bolečina v mišicah, glavobol in vročina, je imelo po v petek objavljeni študiji 274 cepljenih oseb. Od petih, ki so morali zaradi močnejših simptomov v bolnišnico, so bili štirje cepljeni.

Nihče ni umrl, CDC pa opozarja, da poročilo ni zadostno za sklepe glede učinkovitosti odobrenih cepiv proti koronavirusu.

Ne glede na to, pa je CDC po študiji ponovno priporočil nošenje mask v zaprtih javnih prostorih tudi za cepljene, glede različice delta pa pripomnil, da se širi tako hitro kot norice. "Ugotovitve študije so zaskrbljujoče in so bile ključne za priporočilo glede mask," je priznala direktorica CDC Rochelle Walensky.

Medtem, ko različica delta huje prizadene tiste, ki niso cepljeni, lahko tudi cepljeni prenašajo več virusa, kot se je sklepalo doslej. Ta različica se obnaša drugače kot prejšnje.

CDC ugotavlja, da je delta bolj prenosljiva kot navaden prehlad, španska gripa iz leta 1918, norice, ebola, mers in sars. Le ošpice se širijo hitreje od nje.

Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je do petka v ZDA s koronavirusom okužilo skoraj 34,8 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 612.300.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.