1. 7. 2020, 09:29 | Vir: STA

Ameriška vlada si je zagotovila večino zalog zdravila remdesivir

Profimedia

Ameriška vlada si je zagotovila večino zalog zdravila remdesivir, ki ga bo podjetje Gilead Sciences proizvedlo v prihodnjih nekaj mesecih. Kot je sporočilo zdravstveno ministrstvo, je predsednik Donald Trump z njimi dosegel "neverjeten" dogovor. Ameriške oblasti so namreč že potrdile uporabo remdesivirja pri zdravljenju covida-19.

Ministrstvo je do septembra zagotovilo prek 500.000 odmerkov zdravila za ameriške bolnišnice. Gre za 100 odstotkov Gileadove julijske proizvodnje, 90 odstotkov avgustovske in prav tako 90 odstotkov septembrske proizvodnje.

"V največji možni meri želimo zagotoviti, da bi vsak ameriški bolnik, ki potrebuje remdesivir, tega tudi dobil," je dogovor v ponedeljek komentiral ameriški minister za zdravje Alex Azar.

Ameriško biofarmacevtsko podjetje Gilead Sciences je nedavno ceno za petdnevno zdravljenje z remdesivirjem določilo na 2340 dolarjev (2081 evrov) na bolnika. Gre za ceno za vlado ZDA, cena za zasebne zavarovalnice pa bo za okoli tretjino višja. Vsako polno zdravljenje bo vključevalo šest stekleničk zdravila.

Remdesivir, ki se ga v prvi vrsti uporablja za zdravljenje ebole, se je v nekaj študijah izkazal za učinkovitega pri zdravljenju covida-19, saj skrajša čas zdravljenja.

Zdravilo je prvo, ki so ga za zdravljenje koronavirusne bolezni 19 doslej odobrile ameriške oblasti. Tudi Evropska agencija za zdravila (EMA) je minuli teden priporočila odobritev njegove uporabe v tem primeru. Formalno mora zdaj to zdravilo odobriti še Evropska komisija.

Pri podjetju Gilead Sciences so prepričani, da bodo do zdravila lahko prišli vsi bolniki. Za revnejše države bo na voljo tudi generična različica zdravila. Da bi zagotovili večje zaloge, je podjetje glede tega maja že podpisalo dogovor s petimi farmacevtskimi podjetji v Indiji in Pakistanu, ki proizvajajo generična zdravila.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.