5. 11. 2020, 11:49 | Vir: STA

Ameriške predsedniške volitve še vedno niso odločene, Biden v rahli prednosti

Shutterstock

Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo zvečer svojim podpornikom po elektronski pošti razglasil zmago v Pensilvaniji, tako kot je v sredo zgodaj zjutraj razglasil ponovno osvojitev Bele hiše. A ni še nič dokončno odločeno, čeprav malce bolje kaže demokratu Josephu Bidnu, ki ima po projekcijah medijev do 264 potrjenih elektorskih glasov.
 

Število osvojenih elektorskih glasov se razlikuje glede na to, kdo šteje. Televizija Fox News in tiskovna agencija AP ter medij Politico so Bidnu poleg ostalih prisodili že zmago v Arizoni, kjer pa ostaja nepreštetih še nekaj sto tisoč glasov. Televiziji NBC in ABC arizonskih elektorjev še nista dodali k Bidnovemu seštevku. Več glede tega naj bi bilo znanega danes.

Konservativna spletna stran RealClear Politics Bidnu poleg Arizone ni prištela niti Wisconsina. Trump ima v vseh primerih osvojenih 214 elektorjev, za zmago pa jih je potrebnih 270.

Bidnu v primeru, da obvelja najbolj optimistična napoved agencije AP, za osvojitev predsedniškega stolčka potrebuje le še zmago v Nevadi, kjer je do sinoči vodil z minimalno prednostjo. Nevada naj bi izid objavila danes popoldne po srednjeevropskem času.

Glasovnice preštevajo še v Pensilvaniji, Severni Karolini in Georgii, kjer je Trumpova prednost v sredo zvečer iz ure v uro kopnela, a je vprašanje, ali bo Biden v kateri od njih dobil dovolj glasov za zmago.

Ko je Trump razglasil zmago, je imel v Pensilvaniji skoraj 700.000 glasov prednosti. A še v sredo popoldne je bilo treba v Pensilvaniji prešteti še okoli milijon glasovnic, oddanih po pošti. Zdaj je Trumpova prednost skopnela na nekaj več kot 160.000 glasov, trenutno pa so prešteli 89 odstotkov vseh glasovnic.

V Severni Karolini je ob preštetih 94 odstotkih glasovnic Trumpova prednost 77.000 glasov, v Georgii pa 23.000. V slednji je preštetih že 98 odstotkov vseh glasovnic, vendar pa še čakajo zadnje glasovnice iz okrožij, kjer se je Biden odrezal precej precej bolj od Trumpa, zlasti na območju Atlante, navaja AP.

V Severni Karolini je treba prešteti še 116.000 glasovnic, ki so bile oddane po pošti, počakati pa bo treba še tiste, ki bodo morda še prišle. V skladu s pravili te zvezne države so namreč veljavne vse glasovnice po pošti, ki so bile žigosane do 3. novembra, štejejo pa jih lahko do 12. novembra. Glede na dosedanje rezultate glasovnic po pošti so bile te močno v prid Bidna, še navaja AP.

Biden je svojim podpornikom sporočil, da je jasno, da je na poti do 270 elektorjev in verjame v zmago, ki pa je v nasprotju s Trumpom ne bo razglasil, dokler ne bodo preštete vse glasovnice. Trump je razglasil zmago, ko je bilo treba prešteti še 33 milijonov glasovnic.

"Dobili smo Wisconsin s prednostjo 20.000 glasov, Michigan z več kot 70.000 glasovi, imam dober občutek glede Pensilvanije, uspelo pa nam je odvzeti Arizono in 2. okrožje Nebraske," je sporočil Biden.

Demokrat je zadovoljen, da je dobil več kot 71 milijonov glasov volivcev ali okrog tri milijone več od Trumpa. Glasovnice sicer še preštevajo.

Trump je sicer vložil tožbe za zaustavitev štetja glasovnic v Georgii, v Wisconsinu zahteva ponovno preštevanje, v Pensilvaniji zahteva konec štetja glasovnic, v Nevadi in Arizoni zahteva štetje naprej ter napoveduje izzive v primeru neugodnih izidov.

Biden je na novinarski konferenci zagotovil, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki niso volili zanj. "Ne bo ne rdečih ne modrih držav. Bodo le Združene države," je zagotovil Biden.

Trumpa ni bilo na spregled, je pa poslal v Pensilvanijo svojega sina Erica in odvetnika Rudyja Giulianija. Trumpovi odvetniki bodo skušali ustaviti preštevanje glasovnic.

Po Ameriki so medtem v sredo potekali protesti. V New Yorku in drugje so demokrati zahtevali, naj se prešteje vsak volilni listič, Trumpovi privrženci pa so v Pensilvaniji, Michiganu in Wisconsinu zahtevali zaustavitev štetja.

V Arizoni so Trumpovi volivci vložili tožbo za razveljavitev ali ponovne volitve, ker naj bi jim na voliščih dali kemične svinčnike s takim črnilom, da jih stroji za preštevanje glasovnic niso zaznali. Te naj bi delili le republikanskim volivcem v doslej republikanski državi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.