27. 10. 2018, 08:30 | Vir: STA

Ameriški demokrati si lahko oddahnejo - FBI je prijel osumljenca za eksplozivne pošiljke

profimedia

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je danes prijel glavnega osumljenca, ki naj bi na različne naslove poslal najmanj 13 pošiljk z eksplozivom. Gre za 56-letnega Cesarja Sayoca, ki je osumljen najmanj petih kaznivih dejanj, od sestavljanja eksplozivnih naprav do grožnje nekdanjim predsednikom, zaradi česar mu grozi več deset let zapora.

To je na novinarski konferenci povedal ameriški pravosodni minister Jeff Sessions, ki je tudi pohvalil uspešno in hitro delo ameriških preiskovalnih organov. Poudaril je, da ne bodo "dopuščali političnega nasilja v ZDA".

Kot je povedal Sessions, so Sayoca že ovadili zaradi petih kaznivih dejanj na zvezni ravni, od sestavljanja eksplozivnih naprav, njihovega pošiljanja po pošti, njihovega pošiljanja v druge zvezne države, grožnje nekdanjim ameriškim predsednikom in drugim predstavnikom oblasti. Seznam bi se lahko še razširil, je poudaril minister.

Če bo osumljencu, ki je trenutno v pridržanju FBI, krivda dokazana, mu grozi do 58 let zapora, je dejal Sessions. Medtem pa AFP navaja podatek tiskovne predstavnice ministrstva, da je maksimalna zagrožena zaporna kazen 48 let.

Po besedah direktorja omenjenega preiskovalnega urada Chrisa Wraya so Sayoca z nevarnimi pošiljkami povezali na podlagi prstnih odtisov in sledov DNK. Wray je še povedal, da so doslej odkrili 13 sumljivih pošiljk, ki so vse vsebovale podobno eksplozivno napravo - približno 15-centimetrsko cev z uro, baterijo, žicami in gorivom za eksplozijo. Kot je poudaril, ni šlo za potegavščino in te naprave so bile nevarne. Opozoril je tudi, da bodo morda kakšno še našli, prav tako še ni povsem jasno, ali je osumljenec deloval sam ali v skupini.

Več o motivih osumljenca Wray v interesu preiskave, ki se nadaljuje, ni želel govoriti, je pa poudaril, da je bila preiskava zelo obsežna. Potekala je v več ameriških zveznih državah, sodelovalo pa je več različnih agencij in služb. Pohvalil je tudi zelo hiter razplet preiskave in dejal, da "kaj takega običajno vidimo le v filmih".

Nevarne pošiljke so bile naslovljene na vidne demokratske politike, od prejšnjega predsednika Baracka Obame do nekdanje državne sekretarke Hillary Clinton, ki je bila leta 2016 protikandidatka aktualnemu predsedniku Donaldu Trumpu. Pošiljko je že v ponedeljek dobil liberalni milijarder in filantrop George Soros, v četrtek pa ga je prejela newyorška restavracija v lasti ameriškega igralca in režiserja Roberta De Nira, ki je prav tako oster kritik Trumpa.

Pošiljke so bile bolj ali manj prestrežene, še preden so prišle do naslovnikov in k sreči nobena ni eksplodirala in povzročila škode.

Ameriški mediji so že poročali, da je Sayoc vnet podpornik republikancev in predsednika Trumpa. To dokazuje tudi njegov z različnimi plakati polepljen kombi, ki mu ga je FBI zdaj zasegel, pa tudi številna sporočila, ki jih je objavljal na spletnih družbenih omrežjih, kot sta Facebook in Twitter, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na svojem Facebook profilu je objavil tudi sliko z rdečo Trumpovo kapo s sloganom "Naredite Ameriko spet veliko". Na kombiju je imel tudi fotografiji Obame in Clintonove, čez njuna obraza pa narisano rdečo tarčo. Nalepljeno ima tudi nalepko, da "CNN je zanič". Uredništvo te televizijske mreže v New Yorku je bilo prav tako med prejemniki Sayocove bombne pošiljke.

Tudi sicer ima že bogato kriminalno zgodovino in je bil že večkrat aretiran. Leta 2002 tudi zaradi grožnje z bombo. Imel je tudi niz finančnih težav in leta 2012 je razglasil osebni stečaj, še navaja AFP.

Trumpovi kritiki in nasprotniki poudarjajo, da so bile bombne pošiljke posledica tudi njegove ostre retorike in podpihovanja sovraštva proti demokratom in medijem. Trump pa na drugi strani poudarja, da zavrača vsako politično nasilje in da tega ne bo dopuščal.

To je poudaril tudi v svojem današnjem prvem odzivu na novico, da je FBI prijel osumljenca v preiskavi bombnih pošiljk. Delo preiskovalcev je pohvalil kot neverjetno dejanje, bombne pošiljke pa označil za dejanja terorizma in podla dejanja, "ki nimajo prostora v naši državi". "Ne smemo dovoliti, da bi se politično nasilje usidralo v naši državi," je v Beli hiši dejal ameriški predsednik Trump. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord