3. 9. 2018, 10:24 | Vir: STA

Ameriški diplomati in njihove družine bi na Kubi lahko bili tarča napada z mikrovalovi

profimedia

Ameriški diplomati in člani njihovih družin bi bili lahko na Kubi in Kitajskem tarča napada z mikrovalovi, ugotavljajo ameriški zdravniki in znanstveniki.

Od konca leta 2016 je 25 ameriških diplomatov in članov njihovih družin na Kubi poročalo, da so v hotelih ali doma slišali visok zvok, nato pa so imeli zdravstvene težave. Med drugim so se soočali s slabostjo, hudimi glavoboli, utrujenostjo in vrtoglavico. O podobnih "skrivnostnih napadih" so poročali tudi ameriški diplomati na Kitajskem.

Ekipa zdravnikov, ki je obravnavala žrtve, v marca objavljeni študiji ni omenjala mikrovalov kot možnega vzroka težav, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa je vodja raziskave Douglas Smith za nedeljsko izdajo časnika New York Times povedal, da zdaj mikrovalove obravnavajo kot najverjetnejši vzrok. Čedalje bolj so prepričani tudi, da so diplomati utrpeli možganske poškodbe. "Vsi smo bili najprej precej skeptični," je povedal, vendar se zdaj po njegovih besedah vsi strinjajo, da je nekaj na tem.

Da bi bili lahko mikrovalovi vzrok, sicer javno niso govorili ne na ameriškem zunanjem ministrstvu niti na FBI. Times navaja, da številna vprašanja ostajajo še neodgovorjena, med drugim kdo bi lahko izvedel napad in zakaj.

ZDA so septembra lani zaradi incidenta izgnale 15 kubanskih diplomatov in skrčile število lastnega osebja na veleposlaništvu v Havani za polovico. Kubanska vlada trdi, da niti najmanj ne ve, za kaj gre.

Po poročanju časnika naj bi bile ZDA, Kitajska, Rusija in več evropskih držav sposobnih razviti orožje za napad z mikrovalovi, s katerimi bi lahko tarčo onesposobili ali celo ubili. To orožje bi lahko bilo videti kot satelitska antena, ki bi jo nosili v rokah, jo imeli skrito v avtomobilih, na ladji ali helikopterju. Delovala pa bi lahko na razdalji nekaj sto metrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.