4. 12. 2019, 06:00 | Vir: STA

Ameriški kongres ima pravico do vpogleda v Trumpove finance, pravi zvezno sodišče

profimedia

Zvezno prizivno sodišče v New Yorku je v torek odločilo, da ima ameriški kongres pravico dostopa do finančnih podatkov predsednika ZDA Donalda Trumpa. Gre za eno od tovrstnih tožb proti Trumpu in zadeva zahtevo odborov za obveščevalne dejavnosti in finance v predstavniškem domu ameriškega kongresa do dostopa podatkov Deutsche Bank in Capital One.

Oba odbora sta z nalogom od omenjenih bank zahtevala podatke o Trumpovih računih. Trumpovi odvetniki so to skušali preprečiti s tožbo. Sodišče prve stopnje je dalo kongresu prav, sedaj tudi prizivno sodišče. Trumpovi se bodo sedaj pritožili na vrhovno sodišče.

Prizivno sodišče je menilo, da ima kongres vso pravico preveriti, ali je Trump ranljiv za tuje izsiljevanje. Demokrate zanima, koliko in komu je dolžan v Rusiji in drugje.

Trumpovi odvetniki so trdili, da gre le za to, da bi predsednika spravili v zadrego, vendar prizivno sodišče v tem ne vidi logike. Kongres ne bo dobil zasebnih informacij, ampak samo poslovne račune. Javni interes za odkritje, ali je predsednik podvržen tujemu vplivu, je po mnenju sodnikov pomembnejši od zadrege.

Prizivni sodniki so tudi opozorili, da je Deutsche bank dala Trumpu 130 milijonov dolarjev posojila, ko mu ga ni hotel dati nihče drug zaradi njegovih stečajev.

Vrhovno sodišče ZDA bo imelo polne roke dela, če bo sprejelo vse Trumpove pritožbe na dosedanje sodne poraze okrog njegovih financ. Novembra se je pritožil na vrhovno sodišče, da prepreči kongresni dostop do davčnih in finančnih podatkov Trumpovega računovodskega podjetja. Potem tudi na odločitev prizivnega sodišča, da lahko do Trupovih davčnih podatkov pridejo tudi newyorški državni tožilci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.