7. 1. 2021, 10:14 | Vir: STA

Ameriški kongres potrdil zmago Bidna; Trump: Prišlo bo do mirnega prenosa oblasti

Profimedia

Ameriški kongres je danes v nadaljevanju zasedanja, ki je bilo v sredo za nekaj časa prekinjeno zaradi vdora privržencev predsednika Donalda Trumpa v Kapitol, potrdil zmago demokrata Joeja Bidna za predsednika ZDA in Kamale Harris za podpredsednico. S tem je končan postopek potrjevanja izida volitev. Biden bo prisegel 20. januarja.

Volilne izide predsedniških volitev 3. novembra lani so sredi decembra že potrdili elektorji. Biden je osvojil 306 elektorskih glasov, Trump pa 232. V skladu z ameriško ustavo sta se morala nato na skupnem zasedanju sestati oba domova kongresa, ki sta še enkrat preštela elektorske glasove. Izide je razglasil podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval zasedanju. Nekaj republikancev v predstavniškem domu in senatu je sicer vložilo ugovora na izide v Pensilvaniji in Arizoni, a sta ju oba domova zavrnila.

Demokrat Joe Biden bo tako lahko 20. januarja prisegel kot 46. predsednik ZDA. Podpredsedniški položaj bo zasedla temnopolta Kamala Harris, ki bo prva ženska na tem položaju. Zasedanje je sicer v sredo za več ur prekinil vdor Trumpovih podpornikov v kongresno palačo. Po umiritvi razmer in izpraznitvi poslopja se je zasedanje nadaljevalo vso noč.

Trump: To je konec najboljšega prvega predsedniškega mandata v zgodovini

Ameriški predsednik Trump je v izjavi po potrditvi zmage demokrata Joeja Bidna v kongresu zapisal, da je ta odločitev "konec najboljšega prvega predsedniškega mandata v zgodovini". Čeprav se ne strinja z izidom, pa bo prišlo do mirnega prenosa oblasti, je napovedal.

"Čeprav se nikakor ne strinjam z izidom volitev, in dejstva me potrjujejo, bo 20. januarja prišlo do mirnega prenosa oblasti," po poročanju CNN piše v Trumpovi izjavi.

Hkrati je Trump zapisal, da to pomeni začetek boja za to, da bo naredil Ameriko spet veliko. Trump je vseskozi zavračal priznanje poraza na volitvah 3. novembra in trdil, da so bile te ukradene, obenem pa je privržence spodbujal k protestom. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.