16. 8. 2018, 09:55 | Vir: STA

Ameriški mediji družno v kampanjo za svobodo in proti Trumpu

profimedia

Več kot 300 ameriških medijev se je danes združilo v kampanji proti napadom ameriškega predsednika Donalda Trumpa na medije. Sledeč pozivu časnika Boston Globe so objavili prispevke, v katerih izpostavljajo pomen svobode medijev in zakaj so napadi predsednika in njegove administracije na novinarje tako nevarni, pišejo tuje tiskovne agencije.

Uredništva iz vseh koncev ZDA so se pridružila akciji, tako majhne lokalne medijske hiše kot velike tradicionalne. Trump za lažne novice pogosto označuje prispevke, ki so kritični ali ki vsebujejo zanj škodljive informacije. Ne malokrat pa je medije tudi že označil za sovražnike ljudstva. Po njegovi presoji časnik New York Times propada, pri televiziji CNN pa so zaposleni lažnivci. Občasno tudi osebno napade novinarje na novinarskih konferencah ali preko Twitterja.

Napadi so steber Trumpove politike

Novinarji v ZDA tako ne veljajo več za sodržavljane, ampak sovražnike ljudstva, je v danes zapisal Boston Globe. Trumpovi napadi na svobodo medijev so pomemben steber njegove politike, ki pa ima nevarne posledice. Med drugim pojenja zaupanje ljudi v neodvisno poročanje ter predstavlja nevaren vzor za avtoritativne voditelje v drugih državah, češ da se lahko novinarje obravnava kot sovražnike. "Novinarji niso sovražniki," so še zapisali pri časniku. Odmevno kampanjo, ki se ji je pridružilo skoraj 350 medijev, spremlja tudi ključnik #EnemyofNone (nikogaršnji sovražnik). Večina med njimi je komentarje objavila že v sredo.

New York Times je pod ogromnim naslovom "Svobodni mediji vas potrebujejo" zapisal, da je edino prav, da ljudje kritizirajo medije, če se ti kaj zmotijo. "Ampak vztrajati, da so resnice, ki ti niso všeč, lažne novice, predstavlja nevarnost življenjski sili demokracije. In označevanje novinarjev za sovražnike ljudstva je nevarno, pika," so zapisali. Časnik Philadelphia Inquirer je zapisal, da delujejo v mestu, kjer se je rodila ameriška demokracija. "Če mediji niso svobodni pred povračilnimi ukrepi, kaznimi ali dvomi zaradi nepriljubljenih mnenj ali informacij, potem tudi država ni, niti njeni ljudje," so zapisali.

Tudi številni drugi mediji so v uvodnikih in komentarjih utemeljevali, zakaj je pomembna svoboda medijev in govora - od zagotavljanja resnice do preprosto tega, da se ljudem prihrani čas. "Na praktični ravni mi novinarji spremljamo dolgočasna vladna zasedanja in se učimo o javnem financiranju šolstva, da se vam ni treba," je zapisal časnike Arizona Daily Star. "Ni tako veličastna izjava kot prvi amandma, vendar služi," so dodali.

Nekatere medijske hiše proti kampanji

Kljub številnim pozitivnim odzivom na kampanjo, pa so se nekatere medijske hiše izrekle proti podpori kampanji. Med drugim časnik Wall Street Journal, kjer so mnenja, da imajo tudi Trump in njegovi sodelavci pravico do svobode govora. Časnik Baltimore Sun pa je zapisal, da se strinjajo, da novinarji niso sovražniki ljudstva in da se medije ne sme označevati za lažne medije, da pa koordinirana akcija številnih medijev deluje kot napad proti republikanskemu predsedniku.

Iz nedavne javnomnenjske raziskave ameriške univerze Quinnipiac je razvidno, da 51 odstotkov republikanskih volivcev verjame, da so mediji sovražniki ljudstva in ne pomemben del demokracije. Več kot polovica, 52 odstotkov, pa jih ni zaskrbljeno, da bi lahko Trumpove kritike vodile v nasilje proti novinarjem. Med vsemi volivci jih je sicer 65 odstotkov mnenja, da so mediji pomemben del demokracije, poroča britanski BBC.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.