12. 11. 2021, 09:47 | Vir: STA

Ameriški novinar na vojaškem sodišču v Mjanmaru obsojen na 11 let zapora

profimedia

Vojaško sodišče v Mjanmaru, kjer je februarja oblast po vojaškem udaru prevzela hunta, je danes zaradi nezakonitega združevanja, hujskanja proti vojski in kršenja vizumskih pravil na 11 let zaporne kazni obsodilo ameriškega novinarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obsojeni Danny Fenster je odgovorni urednik spletnega portala Frontier Myanmar, aretirali pa so ga maja na letališču v Yangonu, ko je skušal zapustiti državo in se vkrcati na let proti ZDA.

Od takrat je zaprt v zloglasnem mjanmarskem zaporu Insein, ki je znan po mučenju zapornikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

37-letnega novinarja hunta dodatno obtožuje tudi terorizma in spodbujanja nemirov. Njegov odvetnik opozarja, da mu grozi dosmrtna zaporna kazen.

"Frontier Myanmar je globoko razočaran nad današnjo odločitvijo sodišča, ki je glavnega urednika Dannyja Fensterja obsodilo po treh obtožbah in mu izreklo skupno 11 let zapora," so sporočili njegovi sodelavci.

Mjanmar so po državnem udaru v začetku februarja, ko je vojska zrušila civilno oblast, zajeli množični protesti, na katere se je vojaška oblast odzvala z represijo. Ubitih je bilo več kot 1200 civilistov, približno 10.000 so jih aretirali, med njimi so številni novinarji.

Tudi odstavljeni mjanmarski voditeljici Aung San Su Kyi, ki je v hišnem priporu, grozi dolgoletna zaporna kazen. Sojenje proti 75-letni Suu Kyijevi se je začelo junija, dobre štiri mesece po vojaškem udaru. Obtožena je, ker naj bi kršila protikoronske ukrepe in nezakonito uvozila voki-tokije ter kršila zakon o državni tajnosti, ki izvira še iz kolonialne dobe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord