2. 10. 2020, 09:09 | Vir: STA

Ameriški predsednik in prva dama okužena s koronavirusom

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je danes na Twitterju potrdil, da sta s soprogo Melanio okužena z novim koronavirusom. Oba sta v karanteni. Trumpov zdravnik je sporočil, da se ameriški predsednik dobro počuti in da bo še naprej "brez motenj" opravljal svoje naloge, med okrevanjem pa bo ostal v Beli hiši.

"Takoj bova začela karanteno in okrevanje. To bova prestala skupaj," je na Twitterju, kjer je potrdil, da sta s soprogo okužena s koronavirusom, zapisal Trump.

Novico je na Twitterju sporočila tudi prva dama ZDA.

"Tako kot premnogi Američani, sva tudi predsednik in jaz v karanteni doma, potem ko sva bila pozitivna na testu za novi koronavirus. Počutiva se dobro in sva preložila vse predvidene obveznosti," je zapisala. Ob tem je ljudi pozvala, naj poskrbijo za svojo varnost.

"Oba sta trenutno dobro in nameravata ostati doma v Beli hiši tudi med njunim okrevanjem," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Trumpov zdravnik Sean Conley. "Pričakujem, da bo predsednik med okrevanjem še naprej brez motenj opravljal svoje naloge," je dodal v kratkem pismu. Ni pa navedel, ali imata predsednik in njegova soproga simptome covida-19.

Ameriški predsednik in njegova soproga sta se na covid-19 testirala potem, ko so v četrtek okužbo potrdili pri svetovalki Bele hiše Hope Hicks, ki je v torek s Trumpom potovala na prvo televizijsko soočenje predsedniških kandidatov v Cleveland. Za zdaj ni znano, ali je morda okužen še kdo od Trumpovih sodelavcev ali članov njegove administracije.

Bela hiša je tudi odpovedala današnje Trumpovo predvolilno zborovanje na Floridi.

Le 32 dni pred ameriškimi predsedniškimi volitvami 3. novembra je tudi jasno, da bo moral Trump odpovedati vrsto drugih predvolilnih dogodkov, poroča AFP.

Trumpova diagnoza predstavlja najresnejšo grožnjo zdravju katerega od ameriških predsednikov v zadnjih desetletjih, poroča CNN. 74-letni Trump spada v najbolj ogroženo starostno skupino, v kateri se lahko pojavijo resni zapleti pri covidu-19, ki je doslej v ZDA zahteval skoraj 208.000 življenj, po svetu pa več kot milijon. V ZDA, ki jih je pandemija najhuje prizadela, so potrdili skoraj 7,3 milijona okužb z novim koronavirusom.

Trump je bil na testu za novi koronavirus pozitiven le teden dni po tem, ko je Američane pozval, naj jih covid-19 ne skrbi, saj "praktično nikogar ne prizadene" razen starejših in tistih z boleznimi srca.

Potrditev okužbe pri Trumpu pa bi bila lahko še dodaten dejavnik destabilizacije v že tako zaostrenem političnem ozračju pred novembrskimi ameriškimi volitvami, poroča CNN. Pod vprašajem je tudi naslednje soočenje predsedniških kandidatov, predvideno za 15. oktober v Miamiju.

Med prvim soočenjem, ki je bilo v torek v Clevelandu, se je Trump posmehoval svojemu tekmecu, demokratu Joeju Bidnu, ker v javnosti nosi zaščitno masko in ker so njegova predvolilna zborovanja precej manjša od Trumpovih. Ameriški predsednik je le reko nosil masko in je pogosto zmanjševal pomen covida-19.

Za zdaj ni jasno, kako bo predsednikova bolezen vplivala na predvolilne ankete. Doslej v njih vodi Biden. Po anketi RealClear Politics Biden ohranja šest odstotkov prednosti. Njegova prednost v anketah je od maja dalje večja kot tista, ki jo je imela leta 2016 kandidatka demokratov Hillary Clinton.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.