27. 3. 2021, 10:00 | Vir: STA

Ameriški predsednik Joe Biden na podnebni vrh povabil tudi Vladimirja Putina in Xi Jipinga

profimedia

Ameriški predsednik Joe Biden je na washingtonski virtualni podnebni vrh, ki bo 22. in 23. aprila, povabil tudi predsednika Rusije in Kitajske, Vladimirja Putina in Xi Jipinga. ZDA upajo, da bo vrh pospešil prizadevanja za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.

Biden bi rad ponovno oživel forum voditeljev največjih svetovnih ekonomij o podnebju, ki sta ga uporabljala bivša predsednika ZDA George Bush mlajši in Barack Obama, Bidnov predhodnik Trump pa ga je opustil in ZDA tudi umaknil iz pariškega podnebnega sporazuma, ki je bil sklenjen v času Obame.

Biden je ZDA k sporazumu vrnil in napoveduje tudi korenito spremembo ravnanja največje gospodarske sile sveta. Napovedal je, da bo več bo vlaganj v zeleno in obnovljivo energijo ter manj škodljivih izpustov v ozračje.

Vrh, na katerega naj bi bilo doslej povabljenih približno 40 držav, bo pokazal, ali so ZDA po štirih letih Trumpa še vedno sposobne voditi mednarodno skupnost pri pomembnih vprašanjih, kot so podnebne spremembe.

Zaradi pandemije covida-19 bo vrh potekal virtualno. Pripravili ga bodo vzporedno s svetovnim dnevom Zemlje. ZDA želijo spodbuditi svetovne voditelje, da objavijo nove močnejše cilje za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov pred novembrskim podnebnim vrhom ZN v škotskem Glasgowu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.