5. 6. 2019, 12:01 | Vir: STA

Ameriški predsednik Trump iz Velike Britanije dopotoval na Irsko

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je ob prihodu na Irsko izrazil prepričanje, da se bo vprašanje meje med Irsko in Severno Irsko po brexitu uredilo. "Ne verjamem, da bo meja sploh predstavljala problem," je dejal novinarjem ob prihodu v Shannon, kjer se bo srečal z irskim premierjem Leom Varadkarjem.

Irska bo po prepričanju predsednika ZDA po brexitu "v dobri formi", poroča nemška tiskovna agencija dpa. V odzivu na kritiko irskega predsednika Michaela Higginsa, da je stališče ZDA glede podnebnih sprememb škodljivo in lahkomiselno, je Trump dejal, da je okolje ZDA ostalo nedotaknjeno.

Trump je danes s slovesnostjo na jugu Anglije ob obletnici izkrcanja v Normandiji sklenil tridnevni obisk v Veliki Britaniji in odpotoval v irski Shannon, kjer ima igrišče za golf in hotel. Tu se bo srečal tudi z irskim premierjem, ki naj bi s Trumpom spregovoril o pomenu proste trgovine med ZDA in Evropo.

Ameriški predsednik bo v četrtek odpotoval na sever Francije, kjer bodo med drugim pripravili spominsko slovesnost ob 75. obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji na pokopališču ameriške vojske v kraju Colleville-sur-Mer. Pričakujejo 12.000 ljudi. Trump naj bi se ob robu slovesnosti srečal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ