23. 4. 2020, 12:24 | Vir: STA

Ameriški veteran podlegel koronavirusu sto let po smrti brata dvojčka za špansko gripo

Profimedia

Med smrtnimi žrtvami covida-19 je tudi stoletni ameriški veteran druge svetovne vojne. Philip Kahn je koronavirusni bolezni 19 podlegel sto let za tem, ko je v pandemiji španske gripe umrl njegov brat dvojček, poročanje ameriških medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Philip Kahn se je ameriški vojski pridružil leta 1940 ter po vstopu ZDA v drugo svetovno vojno služil na območju Tihega oceana. Med drugim je sodeloval v bitki za Iwo Jimo na Japonskem ter pri opazovanju iz zraka po napadih z atomsko bombo na Hirošimo in Nagasaki.

Z bratom dvojčkom Samuelom sta se rodila decembra 1919. Kmalu zatem je Samuel umrl za špansko gripo, piše časnik Long Island.

Kahnov vnuk Warren Zysman je povedal, da se je dedek vse življenje bal nove pandemije. "To je pogosto omenjal," je dejal za ameriško televizijsko mrežo CNN. Ob izbruhu covida-19 pa mu je ded dejal: "Sem ti rekel, da se zgodovina ponavlja. Sto let ni tako veliko".

Zysman je še dejal, da je njegov ded umrl 17. aprila. Pokopali so ga v ponedeljek. Pred smrtjo je imel simptome covida-19, kot je hud kašelj, in se je zavedal, da je verjetno zbolel za to boleznijo. "V zadnjih dneh je veliko govoril o bratu," je povedal njegov vnuk.

Kahn sicer ni edini Američan, ki je umrl za covidom-19 in je izgubil sorojenca v pandemiji španske gripe. V ameriškem San Antoniu je tako nedavno umrla 96-letnica, katere starejša sestra je umrla za špansko gripo. Ženska sicer sestre ni poznala.

Španska gripa velja za najbolj smrtonosno pandemijo v sodobni zgodovini. Po vsem svetu je zahtevala okoli 50 milijonov življenj, z njo se je okužilo pol milijarde ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.