12. 12. 2017, 08:57 | Vir: STA

Amnesty International: "Za zlorabe migrantov v Libiji je kriva tudi Evropa!"

profimedia

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International v poročilu vlade evropskih držav obtožuje, da so v prizadevanjih za zajezitev migrantskega vala iz Severne Afrike vpletene v mučenje in zlorabe več deset tisoč beguncev in migrantov, ki jih libijske oblasti zadržujejo v izjemno slabih razmerah.

Poročilo z naslovom Libijska temna mreža prikritega sodelovanja evropske vlade obtožuje, da "aktivno podpirajo prefinjen sistem zlorab in izkoriščanja beguncev in migrantov, da bi jim preprečile prečkati Sredozemsko morje".

"Na sto tisoče beguncev in migrantov je ujetih v Libiji ter na milost in nemilost prepuščenih libijskim oblastem, milicam, oboroženim skupinam in tihotapcem, ki pogosto izjemno uspešno sodelujejo v imenu zaslužka. Na deset tisoče jih v nedogled zadržujejo v prenatrpanih centrih za pridržanje, v katerih so žrtve sistematičnih zlorab," je dejal direktor Amnesty International za Evropo John Dalhuisen.

Evropske vlade se po njegovih besedah teh zlorab popolnoma zavedajo, poleg tega pa so vanje tudi vpletene, saj da aktivno podpirajo libijske oblasti pri njihovem preprečevanju prečkanj morja in pri zadrževanju ljudi v Libiji.

Kot na podlagi pričevanj več deset migrantov trdi poročilo, uradniki libijske obalne straže skrivaj sodelujejo s tihotapskimi mrežami, beguncem in migrantom na krovu čolnov v nevarnosti pa grozijo in so do njih nasilni.

Amnesty International države poziva, naj ponovno premislijo o svojem sodelovanju z Libijo glede migracij in ljudem omogočijo, da Evropo dosežejo po zakonitih poteh, vključno s preselitvijo beguncev.

"Vztrajati morajo, da libijske oblasti ukinejo politiko in prakso samovoljnih aretacij in pridržanja beguncev in migrantov, da nemudoma izpustijo vse tujce, ki jih zadržujejo v centrih za pridržanje, Visokemu komisariatu Združenih narodov za begunce pa omogočijo nemoteno delovanje," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Da je sodelovanje Evropske unije z libijskimi oblastmi pri zaustavitvi migrantskega toka preko Sredozemskega morja nehumano, je sredi novembra posvaril že visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein.

Obilo zgražanja je minuli mesec sprožil posnetek, ki prikazuje, kako migrante iz Podsaharske Afrike prodajajo kot sužnje na tržnicah v Libiji.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec