2. 7. 2021, 12:36 | Vir: STA

Amsterdam se je opravičil zaradi nekdanje trgovine s sužnji

profimedia

Amsterdamske mestne oblasti so se danes opravičile za vlogo mesta v trgovini s sužnji. Neodvisna komisija je pred tem pozvala državo k opravičilu za njeno vlogo v suženjstvu.

"V imenu mesta se opravičujem za aktivno vključenost amsterdamskega mestnega sveta v trgovski sistem kolonialnega suženjstva in globalno trgovino z ljudmi za sužnje," je povedala županja Amsterdama Femke Halsema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Provinca Holland, katere del je nizozemska prestolnica, je imela "pomembno vlogo v trgovini in izkoriščanju sužnjev", je županja dodala v govoru, s katerim je obeležila obletnico konca suženjstva v Surinamu in karibskem delu nizozemskega kraljestva julija 1863.

V 18. stoletju je bilo po njenih besedah 40 odstotkov gospodarske rasti rezultat suženjstva. "V Amsterdamu so skoraj vsi zaslužili denar na račun kolonije Surinam," je še povedala. Pri tem je izpostavila mestni svet, ki je bil solastnik in soupravljavec te kolonije.

Amsterdamska županja se je tako odzvala na četrtkovo končno poročilo neodvisne preiskovalne komisije, ki je Nizozemsko pozvala k opravičilu za svojo vlogo v suženjstvu. Dodala je, da mora država priznati to "zgodovinsko krivico". Poleg tega se mora vlada aktivno spopadati s posledicami suženjstva, kot je rasizem, so dodali po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Komisija, ki jo je imenovala vlada, predlaga, da bi 1. julij razglasili za državni praznik. Na ta dan leta 1863 je namreč Nizozemska kot ena zadnjih držav odpravila suženjstvo.

Na vrhuncu svojega kolonialnega imperija je imela Nizozemska, tedaj znana pod imenom Združene province, kolonije, kot so Surinam, karibski otok Curacao in Južna Afrika.

Amsterdam je prvo nizozemsko mesto, ki se je opravičilo za svojo vlogo v suženjstvu. Po poročanju AFP bi lahko sledili Rotterdam, Utrecht in Haag, ki tudi razpravljajo o tem.

Na nacionalni ravni se Nizozemska še ni uradno opravičila za svojo vlogo v suženjstvu. Premier Mark Rutte je dejal, da je obdobje suženjstva predaleč nazaj in da bi razprava o opravičilu sprožila napetosti.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel