10. 11. 2020, 16:25 | Vir: STA

Andrej Kotar: "Slovenija je na dobri poti, da postane referenčna pametna država"

Magnet Vision/MGRT

Slovenija je ostalim državam udeleženkam svetovne razstave Expo Dubaj predstavila svoja prizadevanja, ključne dosežke in aktivnosti na področju razvoja mest in podeželja. "Slovenija je na dobri poti, da postane referenčna pametna država," je poudaril Andrej Kotar iz Strateško razvojnih in inovacijskih partnerstev za pametna mesta in skupnosti.

Organizatorji svetovne razstave Expo Dubaj 2020 so morali dogodek zaradi pandemije covida-19 prestaviti za leto dni. V vmesnem času pa izvajajo serijo virtualnih dogodkov, s katerimi naj bi poskrbeli za uvajanje v tematike, predstavitve delovanja držav ter spletanje poslovnih povezav, so spomnili v javni agenciji Spirit Slovenija.

Na virtualnem dogodku na temo razvoja mest in podeželja je prejšnji teden tudi Slovenija dobila priložnost predstaviti inovativne in digitalne rešitve, ki jih vpeljuje v mestna in podeželska okolja s ciljem izboljšati kakovost življenja prebivalcev ter ustvariti zeleno prihodnost in nizkoogljično družbo.

"Digitalna transformacija, ki smo ji priča v zadnjih letih, ima velik vpliv na gospodarsko rast in kakovost življenja ljudi in je tudi ena od prioritet EU," je poudaril predsednik programskega odbora Strateško razvojnih in inovacijskih partnerstev za pametna mesta in skupnosti Kotar. Slovenija skupaj z evropskimi partnerji razvija in pripravlja projekte pametnih mest, ki bodo implementirani v času predsedovanja Slovenije EU prihodnje leto. "S tem bo naša država postala zgled za druge," je dodal.

Slovenija je oblikovala strategijo pametne specializacije, ki bo implementirana tudi skozi Strateška razvojna in inovacijska partnerstva za pametna mesta in skupnosti. "Vzpostavljamo ekosistem partnerjev, ki nenehno sinergično nadgrajujejo in povezujejo svoje kompetence na področju pametnih mest in skupnosti za izvajanje pametne specializacije," je dejal izvršni direktor partnerstev Matjaž Logar. "Naš cilj je Slovenijo umestiti na svetovni zemljevid kot zeleno, aktivno, zdravo in digitalno državo z vrhunskimi pogoji za ustvarjanje in inoviranje," je dodal.

Za pametna mesta je značilen preplet tehnologije in novega pristopa razmišljanja za povečanje kakovosti življenja prebivalcev v mestu. Kot primer dobre prakse urbanega razvoja je na dogodku nastopila Ljubljana, ki je bila leta 2016 tudi Evropska zelena prestolnica.

"Z mislijo na okolje in prihodnje generacije smo v tem času izpeljali več kot 220 projektov z željo prebivalcem izboljšati kakovost življenja v mestu. Vpeljali smo številne pametne rešitve na vseh področjih delovanja in nove poslovne modele, veliko pozornosti je bilo posvečeno področju trajnostne mobilnosti, izjemen zagon dobiva elektromobilnost - zaprtje središča mesta za motorni promet, vpeljava električnih vozil z voznikom za brezplačno vožnjo in številne druge inovativne rešitve," je pojasnila ljubljanska podžupanja Tjaša Ficko. V prihodnje je napovedala nadaljevanje zelene in trajnostne usmeritve ter krepitev digitalne komponente.

Slovenija je predstavila tudi pobudo pametnih vasi, ki je odgovor na dva sodobna trenda - digitalizacijo in urbanizacijo. "Pametne vasi so podeželske skupnosti, ki za izboljšanje gospodarskih, socialnih ali okoljskih izzivov uporabljajo inovativne rešitve in digitalne tehnologije. V pobudi pametnih vasi mislimo na ljudi, zato je njen cilj ustvariti podeželska območja, kjer ljudje želijo živeti, saj jim inovativne in digitalne rešitve olajšajo življenje," je pojasnil slovenski evropski poslanec Franc Bogovič. Kot primer dobre prakse je izpostavil projekt Sopotniki, ki s prostovoljnimi prevozi starejših nad 65 let rešuje problem mobilnosti na podeželju.

Expo bo v Dubaju potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.