13. 11. 2019, 14:00 | Vir: STA

Andrej Velkavrh: "Tako visoke plime na naši obali niso običajne!"

STA

Visoke plime, kakršnim smo te dni priča na Jadranu, tudi ob slovenski obali, niso pogoste, se pa dogajajo, je povedal dežurni meteorolog na Arso Andrej Velkavrh.

Kot je pojasnil, nastanejo, če sovpade več dejavnikov.

Vdor hladnega zraka v višinah

Na Jadranu so te dni divjala tudi huda neurja.

Po besedah Andreja Velkavrha gre za posledico hladnega zraka v višinah, ki je prodrl globoko v Sredozemlje do obal Severne Afrike.

"Od tam nad naše kraje doteka zelo topel in vlažen zrak, hkrati pa je nastal kar globok ciklon, kar ima za posledico močna zračna dviganja, ki povzročajo nastanek intenzivnih padavin. Tudi morje je toplo, kar še prispeva k nevihtni aktivnosti, ki povzroča izrazitejše padavine ter močan veter," je pojasnil.

Visoke plime pa so, kot je povedal, vezane na astronomsko plimo, ciklon z nizkim zračnim tlakom in jugo, ki je porival vodo proti severu.

"Če se to uskladi, potem so te stvari pričakovane. In letos se je to uskladilo," je pojasnil Velkavrh.

Dejal je še, da smo v času polne lune, ki povzroči višje plimovanje morja. "Ob šibki astronomski plimi bi bil ta učinek vsekakor manjši," je dodal.

Nazadnje je bilo tako leta 1961

Taki pojavi sicer, kot je dejal Velkavrh, niso prav pogosti.

"Do takega ekstrema je pri nas prišlo samo enkrat, odkar izvajamo meritve od leta 1961, ko je bila plima še nekoliko višja. A dogaja se."

Na vprašanje, ali bi tako ekstremne pojave lahko pripisali podnebnim spremembam, je Velkavrh odgovoril, da se je to zgodilo že leta 1961, ko še ni bilo tako izrazitih podnebnih sprememb.

"Bolj bi rekel, da zaradi podnebnih sprememb lahko pričakujemo, da bodo tovrstni pojavi pogostejši," je dejal.

Razmere se sicer umirjajo.

Kot je povedal dežurni meteorolog, je jugo že ponehal oz. oslabel, visoke plime, ki bi poplavljala slovensko obalo, pa nekaj časa ne bo več.

  • Spremenljivo vreme s pogostimi padavinami bo po besedah Velkavrha predvidoma trajalo do torka, potem pa kaže, da bo nekaj časa suho.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord