2. 7. 2021, 19:42 | Vir: STA

Angela Merkel britanskemu premierju napovedala lažje pogoje za vstop Britancev v Nemčijo

profimedia
Angela Merkel britanskemu premierju napovedala lažje pogoje za vstop Britancev v Nemčijo (foto: profimedia)

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Chequersu britanskemu premierju Borisu Johnsonu povedala, da bodo verjetno kmalu delno sprostili omejitve potovanj iz Velike Britanije v Nemčijo, čeprav se na otoku še naprej pospešeno širi različica novega koronavirusa delta. Johnson je pri tem izpostavil prednosti hitre kampanje cepljenja proti covidu-19.

Merklova pričakuje, da bodo Veliko Britanijo lahko v predvidljivem času uvrstili na seznam držav, za katere veljajo manj strogi pogoji za vstop v Nemčijo. Zaradi širjenja bolj nalezljive različice delta večina britanskih državljanov trenutno ne sme vstopiti v Nemčijo, tisti, ki lahko, pa morajo v 14-dnevno karanteno.

Kanclerka je zaradi epidemiološke situacija na Otoku izrazila zaskrbljenost spričo dejstva, da si bo lahko finale evropskega nogometnega prvenstva na stadionu ogledalo 45.000 oz. celo 60.000 gledalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Johnson je medtem spomnil na uspešno kampanjo cepljenja v Veliki Britaniji. "Ključnega pomena je, da smo v Združenem kraljestvu s kampanjo cepljenja zgradili pomemben zaščitni zid," je povedal.

Voditelja sta spregovorila tudi o razmerah po brexitu, saj še vedno ni rešeno vprašanje meje med Veliko Britanijo in Evropsko unijo na irskem otoku. "Optimistična sem, da se to lahko zgodi," je dejala kanclerka o iskanju pragmatične rešitve glede spora.

Ravno v sredini junija je Velika Britanija zaprosila EU za podaljšanje roka za vzpostavitev novega carinskega nadzora za blago, kot so ohlajeni mesni izdelki iz Velike Britanije na Severno Irsko.

"Upamo, kot sva dejala na dvostranskem srečanju, kar se tiče ohlajenih mesnin, da je najhuje za nami," je dejal Johnson, pri čemer se je pošalil z besedno igro, saj nemška beseda za 'klobaso' zveni podobno kot angleška za 'najhuje'.

Merklova in Johnson sta se strinjala tudi glede nadaljevanja rednega dialoga med državama v okviru novega dogovora o sodelovanju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.