29. 10. 2018, 15:44 | Vir: STA

Angela Merkel - najvplivnejša Evropejka se pripravlja na odhod

profimedia

Najvplivnejša ženska v Evropi, nemška kanclerka Angela Merkel, je danes napovedala konec svoje okoli 30-letne politične kariere. Mutti (Mami), kot so jo ljubkovalno poimenovali Nemci, je preživela številne politične krize in izzive, ne manjka jih niti v četrtem kanclerskem mandatu, ki bo, kot je napovedala, njen zadnji.

Pred dvema letoma, v času begunske krize, se je že zdelo, da je s 63-letno Angelo Merkel konec, a se je odločila, da se bo potegovala še za četrti mandat in s tem tudi za naziv kanclerke z najdaljšim stažem.

Čeprav so njeni krščanski demokrati (CDU) na volitvah lani septembra zmagali, je bilo sestavljanje vlade težko. Pogajanja z liberalci in Zelenimi so propadla, sledilo je vnovično oblikovanje velike koalicije s socialdemokrati, v katero so bili slednji bolj ali manj prisiljeni.

A četrtega mandata Merklove ne zaznamujejo nesoglasja s socialdemokrati, temveč napetosti z bavarsko Krščansko-socialno unijo (CSU), sicer sestrsko stranko CDU. Njen vodja, notranji minister Horst Seehofer, je bil do Merklove skrajno kritičen že v času begunske krize, kritike pa niso pojenjale niti po oblikovanju nove vlade, ko je migracije označil za mater vseh problemov v Nemčiji.

Miru kanclerka nima niti v lastni stranki. Septembra tako poslanci unije CDU/CSU niso podprli njene izbire za novega vodjo poslanske skupine v bundestagu. Merklova je morala priznati poraz, rekoč, da gre za "učno uro demokracije".

Izzivov Merklovi ne manjka niti na zunanjepolitičnem področju. Z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom si nista blizu, kot sta si bila z njegovim predhodnikom Barackom Obamo, za njeno proevropsko politiko pa bodo velik preizkus tudi evropske volitve prihodnjo pomlad.

Rodila se je leta 1954 v bližini Hamburga kot Angela Kasner. Bila je hči protestantskega pastorja, ki se je kmalu po njenem rojstvu skupaj z družino preselil v majhen kraj Templin v tedanji Vzhodni Nemčiji. Tam je odraščala, nato študirala fiziko, zatem pa pri 35 letih - v času, ko se je rušil Berlinski zid - kot članica CDU zakorakala v aktivno politiko.

Čeprav je bila kot ženska, protestantka in Vzhodna Nemka v pretežno moški in konservativni stranki outsider, jo je kmalu opazil kancler in njen bodoči mentor Helmut Kohl. Najprej je postala ministrica za ženske in mladino, nato za okolje, leta 2005 pa prva nemška kanclerka. Pred tem je leta 2000 prav tako kot prva ženska stopila na čelo CDU.

Za Merklovo je dolgo veljalo, da je previdna in premišljena, in ob začetku njenega tretjega mandata je postal glagol "merkeln" priljubljen med mladimi, pomenil pa je, da se ne naredi nič in ne sprejme odločitve. A vse se je spremenilo, ko je leta 2015 skoraj zaigrala svojo politično prihodnost s tem, da je "odprla mejo za vse". O migracijski krizi sicer ne govori rada, mnogi ji očitajo, da je ravnala narobe, sama pa raje govori o krizi z evropskega stališča, piše nemški portal Deutsche Welle.

Merklova je s svojimi odločitvami in dejanji stranko približala politični sredini. Med odmevnejšimi dejanji je bila parlamentarna odobritev porok istospolnih, čeprav je Merklova sama glasovala proti. Konservativni politiki ji že dlje očitajo, da je CDU pod njenim vodstvom izgubila svoj profil in se premaknila preveč v levo.

Predsednica CDU sicer trdi, da so osrednje vrednote stranke ostale nespremenjene. "To so korenine, ki hranijo našo politiko," je dejala nekoč. Kot vodja stranke, v kateri je povprečen član star 60 let, pa se trudi vzpostaviti stik z mladimi.

Po več kot desetletju na oblasti sta za Merklovo postali značilni predvsem dve stvari - hlačni kostimi z različnimi barvami suknjičev in v romb sklenjene roke pred trebuhom. Ne moremo pa niti mimo njenega slogana "Poznate me" iz leta 2013, saj še vedno zagovarja kontinuiteto. Veliko Nemcev v njej vidi materinsko osebnost, ki jih varuje pred svetovnimi konflikti. Tako je bilo na primer v času finančne krize, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Angela Merkel zasebno

O zasebnem življenju Angele Merkel je le malo znanega. Ve se, da ne živi v uradu kanclerke, ampak v stanovanju v bližini berlinskega muzejskega otoka. Od leta 1998 je poročena s kvantnim fizikom Joachimom Sauerjem, ki je njen drugi mož. Priimek je sicer obdržala po prvem možu. Otrok nima.

Za STA napisala Sara Erjavec Tekavec 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.