22. 2. 2021, 20:25 | Vir: STA

Anglija napovedala datum, ko bodo odpravljeni vsi protikoronski ukrepi

Shutterstock

Britanska vlada namerava do 21. junija v Angliji odpraviti vse omejitve, ki so povezane z zajezitvijo pandemije covida-19, je danes v britanskem parlamentu napovedal britanski ministrski predsednik Boris Johnson.

Protikoronske ukrepe naj bi odpravljali postopoma v razmiku petih tednov. Pogoji za odpravo omejitev so pozitiven trend zmanjšanja števila novih okužb, nadaljevanje cepljenja proti covidu-19 ter brez pojavov novih različic novega koronavirusa. Ob tem je Johnson dejal, da ključnega pomena ni predvidena časovnica, ampak so to epidemiološki podatki. Dodal je, da bo odprava ukrepov previdna, a nepreklicna. Za to so po njegovih besedah zaslužni Britanci s svojo odločnostjo ter uspeh cepljenja.

V Veliki Britaniji v zadnjih tednih beležijo strm upad števila novih okužb. Hkrati so doslej proti covidu-19 s prvim odmerkom cepili več kot 17,5 milijona ljudi. 

V Angliji naj bi se tako 8. marca odprle vse šole. V drugem tednu marca naj bi tudi omilili omejitve glede druženja. Ponovno bodo dovoljeni obiski po domovih. Naslednji korak naj bi bil 29. marca, ko bo ponovno dovoljeno srečanje do šest oseb ali dveh gospodinjstev na prostem. Od takrat bo tudi ponovno dovoljen šport na prostem, tako da bodo ponovno odprli teniška in golf igrišča. Trgovine, muzeji in knjižnice naj bi vrata odprli 12. aprila. Takrat naj bi se odprli tudi pubi in restavracije, ki pa bodo svoje storitve lahko ponujali samo na zunanjih površinah.

Od 17. maja bo mogoče spet obiskati kinematografe ter prenočiti v hotelih. Dovoljen bo tudi šport v dvoranah. Na porokah ali drugih pomembnih prireditvah bo dovoljeno zbiranje do 30 ljudi. Morebiti naj bi bila spet dovoljena potovanja v tujino. Na nogometnih stadionih pa naj bi se lahko spet zbralo do 10.000 gledalcev.

Vlada v Londonu je pristojna za sprejemanje ukrepov za Anglijo. Škotska, Wales in Severna Irska ukrepe za zajezitev epidemije sprejemajo same. Na Škotskem in Walesu se je tako na primer postopno odprtje šol začelo že ta teden.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.