13. 12. 2018, 08:06 | Vir: STA

Ankara: V železniški nesreči več mrtvih in ranjenih

Profimedia

Ankari se je davi zgodila huda železniška nesreča, v kateri je po najnovejših podatkih umrlo najmanj devet ljudi, skoraj 90 jih je bilo poškodovanih. Kot so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile tamkajšnje oblasti, je hitri vlak na postaji Marsandiz na zahodu turške prestolnice trčil v lokomotivo ter iztiril.

Minister za promet Cahit Turhan je na kraju nesreče novinarjem povedal, da je umrlo šest potnikov in tri strojevodje - dva s hitrega vlaka in eden iz lokomotive. Med žrtvami je tudi nemški državljan, so potrdile turške in nemške oblasti. Med ranjenimi sta dva huje poškodovana, na zdravljenju v bolnišnici je še vedno 34 poškodovanih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da v zvezi z nesrečo priprli tri osebe. Ob tem je obljubil, da bodo odgovorni privedeni pred roko pravice. Po poročanju medijev gre za uslužbence državne agencije za železnice, ki jih sumijo malomarnosti. Po poročanju časnika Hurriyet je bilo na vlaku 206 potnikov. Del vlaka je trčil v nadhod za pešce, ki se je zrušil na dva vagona in ju povsem uničil.

Na prvih posnetkih s prizorišča nesreče je bilo videti prevrnjene vagone, zveriženo pločevino na tirih, prekritih s snegom, in reševalce, ki iščejo ponesrečence. Pri iskanju so sodelovali psi, a je minister zagotovil, da pod razbitinami ni več ljudi.

Nesreča se je zgodila okoli 6.30 po krajevnem času (4.30 po srednjeevropskem), hitri vlak pa je bil na poti iz Ankare v mesto Konya v osrednji Turčiji. Trčil je v lokomotivo, ki je na istem tiru preverjala tračnice, je povedal guverner turške prestolnice Vasip Sahin.

Minister Turhan je povedal, da se je nesreča zgodila šest minut za tem, ko je hitri vlak krenil na pot z glavne železniške postaje v Ankari.

Guverner Sahin je povedal, da so sprožili preiskavo nesreče, ki jo vodi državni tožilec Ankare. Ni sicer še znano, kako hitro je vozil hitri vlak v času nesreče in zakaj sta bila vlak in lokomotiva hkrati na istem tiru, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Postaja Marsandiz ni zelo prometna, med drugim pa ima obrat za vzdrževanje tirov.

Hitri vlak med Ankaro in Konyo, ki se nahaja kakih 260 kilometrov južno od prestolnice, so vzpostavili leta 2011, nato pa še leta 2014 hitri vlak med Ankaro in Istanbulom.

Železniške nesreče so v Turčiji dokaj pogoste. Julija je v iztirjenju vlaka na severozahodu Turčije umrlo 24 ljudi, 300 je bilo ranjenih. Do iztirjenja je prišlo, ker je močno deževje odneslo del tračnice. Najhujša železniška nesreča v novejši zgodovini Turčije se je zgodila julija 2004, ko je umrlo 41 ljudi, 80 pa jih je bilo ranjenih, ko je hitri vlak iztiril na severozahodu države, še navaja AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.