28. 10. 2020, 06:00 | Vir: STA

Anketa: Četrtina vprašanih v zvezi z informacijami o koronavirusu ne zaupa nikomur

Nebojša Tejić/STA

Tretjina sodelujočih v javnomnenjski raziskavi Mediane meni, da vladni ukrepi uravnoteženo obravnavajo zdravje in gospodarstvo, skoraj tretjina pa, da se preveč osredotočajo na zdravje in so v škodo gospodarstvu. Četrtina pravi, da v zvezi z informacijami o koronavirusu ne zaupajo nikomur, med strokovnjaki največje zaupanje uživa Bojana Beović.

Med anketiranimi je bilo tako 32 odstotkov takšnih, ki so menili, da se ukrepi preveč osredotočajo na zdravje, kar je v škodo gospodarstvu, dobrih 32 odstotkov vprašanih pa je bilo mnenja, da ukrepi uravnoteženo obravnavajo zdravje in gospodarstvo. Da so ukrepi preveč osredotočeni na gospodarstvo, kar je v škodo zdravju, je menilo slabih 22 odstotkov vprašanih. Rezultati so bili podobni kot ob enakem vprašalniku julija letos.

Da bo imel koronavirus za Slovenijo resne gospodarske posledice, je tokrat menilo 82,3 odstotka vprašanih, 76,6 odstotka pa jih je bilo mnenja, da se bo povečala uporaba dela na daljavo. 40 odstotkov vprašanih je menilo, da bo imel koronavirus resne finančne posledice zanje osebno, skoraj polovica pa, da se bodo ljudje v Sloveniji v večji meri obrnili na lokalne ponudnike. Tako je sicer ocenilo skoraj 10 odstotkov manj vprašanih, kot julija.

V zvezi z informacijami o koronavirusu četrtina vprašanih ne zaupa nikomur. Med strokovnjaki največje zaupanje uživa vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović, ki ji zaupa četrtina vprašanih. Zdravnikom in epidemiologom zaupa 15,2 odstotka vprašanih, vladnemu govorcu za covid-19 Jelku Kacinu pa slabih 15 odstotkov vprašanih.

Direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milanu Kreku zaupa 12,2 odstotka vprašanih, predsedniku vlade Janezu Janši pa 9,4 odstotke. Na lestvici zaupanja z nižjim deležem zaupanja sledijo še infektologinja Mateja Logar (5,6 odstotka), minister za zdravje Tomaž Gantar (5,4), direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman (5,2), NIJZ (4,8), družina in prijatelji ter predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc (4,5). Na repu lestvice so Marko Potrč, mediji, vlada in zaupanje samemu sebi.

Raziskavo so na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana izvedli med 2. in 4. oktobrom 2020 s pomočjo spletnega anketiranja. V njej je sodeloval reprezentativen vzorec 505 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord