1. 7. 2020, 10:14 | Vir: STA

Anthony Fauci: "Z današnjih 40.000 na dan smo lahko hitro na 100.000 na dan!"

Xinhua/STA

Direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je v torek v kongresu opozoril, da se lahko število primerov okužb z novim koronavirusom v ZDA kaj hitro poveča s sedanjih 40.000 na dan na 100.000, če Američani ne bodo začeli resno slediti nasvetom zdravstvenih strokovnjakov.
 

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je do torka zvečer s koronavirusom v ZDA okužilo več kot 2,6 milijona ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo več kot 126.000. Okužbe naraščajo v državah juga in zahoda ZDA, ki jim je bilo najhujše doslej prihranjeno in so pohitele z odpravo ukrepov proti širjenju virusa.

Fauci je na zaslišanju o odpiranju šol v senatu dejal, da ne more natančno napovedati naraščanja števila okužb, vendar pa glede na to, da jih sedaj beležijo po 40.000 na dan, ne bo presenečen, če bodo dosegle 100.000 na dan, kar ga zelo skrbi.

Območja, kjer prihaja do novih izbruhov, je opozoril, da ne tvegajo le svojega zdravja, ampak tudi zdravje celotne nacije, tudi na tistih območjih, kjer so se zelo trudili in uspeli zmanjšati število okužb in smrti. Kritiziral je ljudi, ki se ne držijo socialne distance in ne nosijo zaščitnih mask.

Xinhua/STA

Med glavnimi vzorniki tistim, ki ne nosijo mask, je predsednik ZDA Donald Trump, kar je začelo skrbeti tudi kongresne republikance.

Senator iz Tennesseeja Lamar Alexander je Trumpa pozval, naj začne nositi masko vsaj občasno, ker politika postaja ovira za zaščito Američanov pred covidom-19. Problem je v tem, da zaradi Trumpa njegovi podporniki tako kot on zavračajo maske.

Šef zvezne Uprave za hrano in zdravila (FDA) Stephen Hahn je glede razvoja cepiva v senatu dejal, da so zavezani pospešenemu delu, vendar ne na račun varnosti in zdravja. FDA je sicer to zanemarila pri hitri potrditvi zdravila za malarijo za zdravljenje covida-19, potem ko je Trump poudarjal, da je hidroksiklorokin čudežno sredstvo proti koronavirusu in dejal, da ga tudi sam jemlje. Raziskave so pokazale, da ni učinkovit pri zdravljenju covida-19.

Hahn je dejal, da bodo morali raziskovalci preučiti učinke cepiva na manjšine, starejše, nosečnice in tiste z zdravstvenimi težavami. V ZDA bodo ta mesec začeli preizkušati cepivo na 30.000 prostovoljcih.

Po svetu je v preizkusni fazi najmanj 15 cepiv, vendar ni nobenega jamstva, da bo katerokoli učinkovito.

Najbolj učinkovita ostaja socialna distanca

Do cepiva je še daleč, zato trenutno ostaja na voljo kot obliž le socialna distanca. Los Angeles namerava konec tedna za praznik 4. julij oziroma dan neodvisnosti zapreti plaže in prepovedati ognjemete. V floridskem mestu South Beach so uvedli denarno kazen 50 dolarjev za vsakega, ki ne nosi maske v javnih prostorih in na prostem, kjer ni mogoče ohranjati socialne distance.

Država New York ima še vedno največ primerov okužb z novim koronavirusom - okoli 392.300 in smrti zaradi covida-19 (32.000), a se je število novih okužb izjemno upočasnilo, manj je tudi smrtnih žrtev. V ponedeljek je zaradi covida-19 umrlo 13 ljudi, aprila, na višku pandemije, pa jih je umrlo po 800 na dan. V ponedeljek je bilo od 52.025 opravljenih testov pozitivnih le 594 oziroma odstotek. Hospitaliziranih je le še nekaj več kot 800 pacientov, na višku pandemije aprila pa jih je bilo po 18.000 na dan.

New York je v torek skupaj z New Jerseyjem in Connecticutom razširil seznam zveznih držav po obisku katerih morajo ljudje v 14-dnevno samoizolacijo. Na seznamu je 15 držav - Alabama, Arkansas, Kalifornija, Florida, Georgia, Iowa, Idaho, Louisiana, Mississippi, Severna in Južna Karolina, Nevada, Tennessee, Teksas in Utah. Gre za zvezne države, v katerih okužbe najhitreje naraščajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.