2. 12. 2019, 10:33 | Vir: STA

Antonio Guterres ob odprtju podnebne konference: "Izbiramo med upanjem in predajo!"

profimedia
Antonio Guterres ob odprtju podnebne konference: "Izbiramo med upanjem in predajo!" (foto: profimedia)

Človeštvo lahko pri soočanju s podnebnimi spremembami po oceni generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa izbere dve poti; ena pomeni predajo, druga upanje. Ob odprtju podnebne konference v Madridu je odmeval tudi nagovor ameriške predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je zagotovila, da ZDA nadaljujejo boj proti podnebnim spremembam.

Guterres je ob odprtju 12-dnevne globalne podnebne konference izpostavil, da mora človeštvo ukrepati, v nasprotnem se mu ne obeta nič dobrega.

"Ena pot vodi v predajo, kamor bomo prišli s hojo v snu in mimo točke, ko se ne bomo mogli več vrniti. Na ta način bomo ogrozili varnost vseh na tem planetu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril Guterres.

K ukrepanju je pozvala tudi predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je zagotovila, da svet še vedno lahko računa na ZDA v boju proti podnebnim spremembam, kljub odločitvi predsednika ZDA Donalda Trumpa, da država odstopi od pariškega sporazuma.

"Tukaj smo zato, da vam v imenu predstavniškega doma in kongresa zagotovimo, da smo še vedno v igri," je poudarila Pelosijeva, kar so ostali gostje pospremili z aplavzom.

"Podnebne spremembe vidimo kot eksistencialno krizo in nismo dorasli izzivu," je dodala. Pelosijeva sicer v španski prestolnici vodi 15-člansko delegacijo.

Pariški sporazum, podpisan decembra 2015, poziva k omejitvi dviga globalne povprečne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija. V zadnjem obdobju se kot varnejša medtem vse bolj omenja 1,5 stopinje. Ključno vlogo pri njegovem podpisu je odigral prav Trumpov predhodnik Barack Obama, še poroča agencija.

Da morajo k reševanju izziva pristopiti vse države, je na konferenci pozval francoski premier Edouard Philippe. Kot je dejal, je očitno, da morajo svoje politike spremeniti vse države. "Evropa mora imeti ambiciozno podnebno politiko," je francoski premier poudaril v kratki izjavi za AFP.

Temeljni namen 12-dnevne konferenca je dokončno oblikovanje knjige pravil za začetek izvajanja pariškega podnebnega sporazuma, ki ga je doslej ratificiralo 187 pogodbenic.

Odprtje bo pospremilo zasedanje pogodbenic na ravni predsednikov držav in vlad. Slovenijo na tem dogodku zastopa minister Simon Zajc. Voditelji držav bodo predvidoma znova pozvali k povečanju ambicioznosti pri reševanju podnebne krize.

Pomembna bo tudi razprava o podnebnem financiranju, o čemer bo s kolegi v začetku prihodnjega tedna predvidoma razpravljal tudi slovenski finančni minister Andrej Bertoncelj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.