20. 4. 2017, 09:42 | Vir: STA

Arkansas, ZDA: Sodniške odločitve začasno ustavile vse usmrtitve zapornikov!

profimedia

Vrhovno sodišče v ameriški zvezni državi Arkansas je ustavilo še eno načrtovano usmrtitev zapornika, obsojenega na smrt, okrožno sodišče pa je zaradi pritožbe farmacevtskega podjetja McKesson začasno prepovedalo uporabo enega od treh sestavnih delov mešanice za usmrtitev.

S tem so začasno ustavljene vse načrtovane usmrtitve v Arkansasu.

Pristojne oblasti v tej ameriški zvezni državi so sprva v enajstih dneh nameravale izvesti osem usmrtitev - prvo v ponedeljek, zadnjo 27. aprila. To bi bile prve usmrtitve v Arkansasu po letu 2005.

Načrte jim je najprej prekrižala zvezna sodnica Kristina Baker, ki je v soboto razsodila, da je obsojenim na smrt treba dati čas za pritožbo na usmrtitev, ki jim lahko povzroči hude bolečine. S tem je začasno ustavila usmrtitev več obsojenih na smrt. Arkansas se je na njeno odločitev pritožil.

V sredo je vrhovno sodišče začasno ustavilo še za danes predvideno usmrtitev moškega, obsojenega umora neke ženske leta 1993. Moški bo tako pridobil čas, da zahteva nove teste DNK, s katerimi bi dokazal svojo nedolžnost.

Kmalu po odločitvi vrhovnega sodišča je izvajanju smrtne kazni v Arkansasu zadalo udarec še okrajno sodišče, ki je začasno prepovedalo uporabo vecuronium bromida, sestavnega dela mešanice za usmrtitev. S tem so začasno ustavljene vse načrtovane usmrtitve v Arkansasu.

Okrajno sodišče je tako odločilo po pritožbi farmacevtskega podjetja McKesson, ki ne dovoli uporabe svojih zdravil za izvajanje smrtnih kazni. Podjetje je vložilo pritožbo, ker so pristojne oblasti v Arkansasu ob nakupu vecuronium bromida navedle, da ga bodo uporabljale v medicinske namene.

Pristojni v Arkansasu hitijo z usmrtitvami, ker jim zmanjkuje sredstev za usmrtitev. Midazolamu, ki je eden od treh sestavnih delov smrtonosne mešanice za usmrtitev, poteče rok trajanja 30. aprila, proizvajalci pa ga zvezni državi ne želijo več dobavljati.

Nasprotniki smrtne kazni že dalj časa trdijo, da izvršitev smrtne kazni z injekcijo niti približno ni brez bolečin, kot trdijo zagovorniki. Obsojeni naj bi na tak način trpeli počasno in mučno smrt.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord