2. 4. 2021, 18:20

Arso: Pred nami je izrazit vremenski preobrat, zima bo v prihodnjem tednu močneje zamahnila z repom

Shutterstock

Iz Agencije za okolje (Arso) sporočajo, da nas bo naslednji teden iz severa Evrope in Arktike dosegel izrazit prodor mrzle zračne mase, ki ga bo spremljalo sneženje vse do nižin.

Zadnje dni so naši kraji pod vplivom zelo tople zračne mase, v četrtek se je temperatura zraka po nižinah povzpela celo nad 26 stopinj. Povprečna temperatura zraka je za okoli 10 stopinj višja od dolgoletnega povprečja. Toplemu vremenu je sledila tudi vegetacija, ki je pohitela z razvojem. Marsikje je zgodnje sadno drevje že v razcvetu (nekaj več o tem v objavi jutri zjutraj) .
Obdobje zelo toplega vremena se bo danes končalo. Zadnje napovedi kažejo, da bo zima v prihodnjem tednu močneje zamahnila z repom, so zapisali pri Arso.

Polarna zračna masa nas bo dosegla že v noči na soboto, po daljšem obdobju v večjem delu Slovenije pričakujemo tudi dež.

Temperatura zraka za začetek aprila ne bo zelo nizka, bosta pa severni veter in na Primorskem burja prispevala k svežini. V soboto bodo ob deloma sončnem vremenu najvišje temperature zraka od 9 do 14 stopinj, na Primorskem do 18.

V noči na nedeljo bo precej jasno, temperatura zraka se bo spustila blizu 0, zaenkrat kaže, da bo temperatura pod lediščem le v alpskih dolinah in v nekaterih mraziščih. Tudi na velikonočno nedeljo bo čez dan sveže, dnevna temperatura bo še za stopnjo ali dve nižja kot v soboto.

Nov in bistveno bolj izrazit prodor mrzle zračne mase iz severa Evrope ter Arktike nas bo dosegel v noči na torek. Po današnjih izračunih kaže, da bo zelo hladna zračna masa zelo hitro in brez izrazitejšega predhodnega segrevanja preplavila tudi naše kraje. To se bo zgodilo zaradi velike razlike v zračnem tlaku nad severno polovico Evrope ter posledično močnega severnega vetra.

Ob prodoru hladne zračne mase bo nad severno Italijo v noči na torek najverjetneje nastalo ciklonsko območje. Padavine se bodo razširile nad vso Slovenijo, ob dotoku vse hladnejšega zraka pa bo v torek najverjetneje snežilo vse do nižin. Na srečo smo od samega dogodka oddaljeni še nekaj dni, zato se napoved še lahko spremeni. Prav tako je trenutno še težko predvideti koliko snega bo dejansko padlo. Prikazujemo tri različne scenarije današnje ansambelske napovedi, 24-urne količine snega.  Optimistični, pesimistični in mediano.

Hladno vreme z možnostjo snežnih ploh bo tudi v nadaljevanju prihodnjega tedna. Precej verjetno je tudi, da bomo po nižinah izmerili negativne jutranje temperature. Kako mrzla bodo jutra, bo odvisno predvsem od oblačnosti, vetra ter morebitne snežne odeje.

Optimističen scenarij.

Optimističen scenarij.

Arso
Mediana napovedi.

Mediana napovedi.

Arso
Pesimističen scenarij.

Pesimističen scenarij.

Arso

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.