16. 6. 2021, 14:53

Arso: Pred nami je prvi vročinski val, ki bo trajal predvidoma do ponedeljka

Shutterstock

Pred nami je prvi vročinski val, ki bo kot trenutno kaže trajal od četrtka, 17., pa predvidoma do ponedeljka, 21. junija. Vročina se bo stopnjevala ob koncu tedna, ko bodo tudi jutra nekoliko toplejša, so zapisali na Agenciji za okolje (Arso). 

Kaj je vročinski val?

Vročinski val je vsako obdobje dolgo tri ali več dni, ko povprečna dnevna temperatura preseže nek izbran temperaturni prag. Ker se na območju Slovenije prepleta veliko podnebnih tipov, so pragovi trije.

In sicer za jugozahodni del Slovenije – Primorsko (omiljeno sredozemsko podnebje), mora povprečna dnevna temperatura doseči ali preseči 25 stopinj Celzija, nižji deli osrednje in vzhodne Slovenije (celinsko podnebje) imajo mejo nekje pri 24 stopinjah, višje ležeči predeli (podnebje hribovitega sveta) pa pri 22 stopinjah.

Vsaj trije dnevi hude vročine že pomenijo vročinski napor, po treh dneh se lahko že začnejo pojavljati bolezenski znaki, ki jih povezujemo s hudo vročino. Vročino težje prenašamo, ko poleg visokih temperatur beležimo še visoko vlago, takrat pogosto pravimo, da je soparno.
Zakaj povprečna dnevna temperatura?

Odvisna je od dnevnega sončnega obseva, zračne vlažnosti in tudi vetra, torej vseh pomembnejših meteoroloških spremenljivk, ki vplivajo na energijsko bilanco človeka.

Povprečna temperatura je definirana Tpovp = (T7h + T14h + 2*T21h)/4, kjer so vrednosti v enačbi izmerjene temperature ob 7h, 14h in 21h po lokalnem sončnem času (v Sloveniji približno srednjeevropski poletni čas –1 ura).

O vročinskih valovih so na Arso govorili tudi v podcastu, ki ga lahko poslušate tukaj: https://bit.ly/3xrPXrK

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.