11. 4. 2024, 09:00 | Promocijska objava

Artroskopija kolena – kaj pričakovati?

promocijska fotografija

Ali vas zanimajo nove možnosti zdravljenja bolečin v kolenu? Ali ste slišali za artroskopijo in se sprašujete, kako deluje ter kakšni so rezultati? Morda razmišljate o tem, kako poteka rehabilitacija po operaciji in kaj lahko pričakujete med okrevanjem?

Artroskopija kolena je napredna kirurška tehnika, ki se uporablja za diagnosticiranje in zdravljenje različnih poškodb ter obolenj kolenskega sklepa. Ta tehnično zahtevnejši postopek je minimalno invaziven in ne zahteva hospitalizacije, kar je pomembna prednost za pacienta. 

Ali ste vedeli, da ima kar 25 % ljudi po 40. letu starosti prisotne degenerativne spremembe v kolenskem sklepu, ki pogosto povzročajo bolečine? 

Med artroskopijo se skozi majhne zareze v koži vstavi tanka cevka s kamero, kar omogoča kirurgu natančen vpogled v notranjost kolena brez potrebe po večjih kirurških rezih. 

Ta metoda minimalno vpliva na okolna, zdrava tkiva, kar posledično omogoča hitrejše okrevanje pacienta brez estetsko motečih brazgotin. Pogosto se po artroskopiji opazi tudi boljše rezultate zdravljenja, kar je dodatna prednost te kirurške tehnike.

promocijska fotografija

Kdaj je potrebna artroskopija kolena?

Artroskopija kolena je kirurški postopek, ki se uporablja za diagnosticiranje in zdravljenje različnih stanj kolenskega sklepa. Obstaja več situacij, ko je ta poseg upravičen in lahko pomaga pacientom pri lajšanju bolečin ter obnovi funkcije kolena.

1. Poškodbe križnih vezi: Najpogosteje se artroskopsko rekonstruira sprednja križna vez (ACL), ki zaradi svoje dolgotrajne rehabilitacije velja za najbolj zloglasno športno poškodbo.

2. Poškodba meniskusa: Ruptura meniskusa je pogost vzrok bolečin v kolenu. Artroskopija omogoča zdravniku popravilo (šivanje) ali odstranitev poškodovanega meniskusa.

3. Nepravilnosti pogačice: Če je pogačica nepravilno nameščena ali obstajajo druge težave, ki povzročajo nestabilnost ali bolečine v kolenu, lahko artroskopija pomaga pri diagnosticiranju in odpravljanju teh težav.

4. Prosti koščki hrustanca: Delci raztrganega hrustanca, ki prosto plavajo v sklepu, lahko povzročajo bolečine in otekanje. 

5. Bakerjeva cista: Artroskopija se lahko uporablja tudi za odstranitev Bakerjeve ciste, ki je napolnjena s tekočino in se pogosto pojavi v ozadju drugih težav v kolenu.

6. Zadebelitev sinovialne ovojnice: Včasih je vzrok bolečine in otekline v kolenu vnetje in zadebelitev sinovialne ovojnice. 

Vendar pa je pomembno upoštevati, da artroskopija ni vedno potrebna za vse primere bolečin v kolenu. Prednostno se poseg izvede po temeljiti diagnostiki, ki vključuje fizični pregled in slikovne preiskave, ter izčrpanem konzervativnem zdravljenju.

Kako poteka artroskopija?

Artroskopija kolena poteka v anesteziji, ki je lahko lokalna, regionalna ali splošna (med posegom spite).

Kirurg bo začel z nekaj majhnimi rezi v vašem kolenu. Nato se v koleno vbrizga fiziološka raztopina, da se sklep razširi. To olajša kirurgu, da natančneje vidi v notranjost sklepa. Artroskop vstopi v sklep skozi eno od zarez, kirurg pa si s kamero, ki projicira sliko na monitor, ogleda notranjost kolena. 

Ali ste vedeli, da z artroskopsko kamero dosežemo večdesetkratno povečavo? To omogoča kirurgu veliko večjo natančnost kot pri klasičnem odprtem posegu.

Po natančnem pregledu in oceni stanja kolena lahko nato skozi preostale reze vstopi z kirurškimi instrumenti, da popravi vzrok vaše bolečine. Po operaciji kirurg izprazni fiziološko raztopino iz vašega sklepa in zatesni reze s kirurškimi šivi.

promocijska fotografija

Kaj pričakovati po artroskopiji kolena? 

Po artroskopiji kolena lahko pričakujete hitro rehabilitacijo in minimalne zaplete, saj gre za minimalno invaziven poseg z odlično prognozo.

V prvem tednu po posegu se večina pacientov lahko že normalno sprehaja, vendar lahko pri bolj zapletenih operacijah, kot je na primer šivanje meniskusa, rekonstrukcija vezi ali saniranje zlomov, okrevanje traja dlje. 

Pomembno je vedeti, da artroskopija ni čarobni poseg in rezultati niso vidni takoj po posegu, temveč šele po obdobju rehabilitacije.

Pri rehabilitaciji je ključnega pomena aktivno sodelovanje pacienta. Pomembno je, da razumete, zakaj je prišlo do poškodbe in kako jo lahko preprečite v prihodnosti. Neučinkovita rehabilitacija lahko poslabša stanje ali prepreči izboljšanje, zato je pomembno slediti navodilom zdravnika.

Čeprav lahko rehabilitacija po artroskopiji zahteva trud in potrpežljivost, je cilj doseči čim boljšo okrevanje in izboljšanje kakovosti življenja pacienta. 

S pravilnim pristopom in sodelovanjem lahko dosežemo pozitivne rezultate in zmanjšamo tveganje za nadaljnje težave s kolenom.

Rehabilitacija po artroskopiji kolena v kliniki Medicofit

Po artroskopiji kolena je ključnega pomena pravilna rehabilitacija, ki zahteva strokovni nadzor in uporabo pravilnih terapevtskih ukrepov. V Kliniki Medicofit smo specializirani za izvajanje kompleksne rehabilitacije po artroskopskem posegu kolena.

Z našim pristopom se osredotočamo na izboljšanje gibalnih vzorcev pacientov po operaciji, kar pomaga omiliti morebitne posledice posega. 

Ali ste vedeli, da izvajamo tudi predoperativno fizioterapijo? Pred operacijo izvajamo intenziven program predoperativne priprave, ki vključuje specialne vaje za propriocepcijo, izometrično moč stegenskih mišic ter za mišično aktivacijo, ki omogoča hitrejši napredek po operaciji. Artroskopija kolena je namreč elektivni poseg, na katerega se lahko zelo dobro pripravimo!

Fizioterapevtska rehabilitacija

Po artroskopiji kolena je ključnega pomena, da se pacient čim prej po operaciji vključi v fizioterapevtsko rehabilitacijo, saj s tem zmanjša možnost morebitnih postoperativnih zapletov. 

Po operaciji se osredotočamo na lajšanje bolečin, zmanjšanje otekline, povrnitev polnega obsega giba kolena ter na čim boljše celjenje brazgotin. 

Pri fizioterapiji uporabljamo različne napredne terapevtske naprave, kot so Tecar Wintecare terapija, visokoenergijski Summus Laser, elektroterapija HiTop in diamagnetoterapija PERISO. Skupaj z vami izvajamo varno progresijo primernih vaj, ki so prilagojene vašemu posegu.

promocijska fotografija

Specialne vaje za rehabilitacijo po artroskopiji kolena se razlikujejo glede na vrsto posega, ki ste ga imeli. 

Najhitrejše okrevanje običajno sledi čiščenju sklepa ali resekciji meniskusa, medtem ko se najdlje okreva po šivanju meniskusa ali po rekonstrukcijskih posegih, kot je na primer operacija ACL (sprednje križne vezi). Pri tem je treba sklep dlje časa razbremenjevati, saj se vezi in tkiva postopoma prilagajajo in zasidrajo v kostni del.

Kineziološka faza rehabilitacije

V okrevanju po artroskopiji kolena so vaje ključnega pomena za povrnitev polne gibljivosti in moči sklepa. Pri tem je pomembno, da se vaje izvajajo postopoma in pod strokovnim nadzorom, da se preprečijo morebitne poškodbe in zagotovi učinkovit napredek.

Ena izmed osnovnih vaj je popolni izteg kolena, ki ga želimo doseči čim hitreje po operaciji. Za to uporabljamo izolirane vaje za krepitev stegenskih mišic.

Poleg tega je pomembno raztezanje fleksorjev kolka, ki se pogosto prekomerno aktivirajo zaradi šibkosti kvadricepsa. Raztezne vaje izvajamo tako, da ležimo na trebuhu in dvignemo iztegnjeno nogo v zrak ali s pomočjo terapevta. 

Pri krepitev ekstenzorjev kolena uporabljamo vaje, ki hkrati raztegujejo zadnje stegenske mišice. Vendar pa je treba paziti na časovnico okrevanja po operaciji meniskusa ali rekonstrukciji vezi, saj so določene vaje odsvetovane v določenem obdobju po posegu.

promocijska fotografija

Zaradi kompleksnosti okrevanja in potrebe po ciljno usmerjenem pristopu je sodelovanje s terapevtom ključnega pomena. Strokovnjak lahko prilagodi vadbeni program glede na vaše individualne potrebe in meje telesa, kar zagotavlja varno in učinkovito rehabilitacijo po artroskopiji kolena.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!