13. 2. 2021, 13:39 | Vir: STA

AstraZeneca bo učinke cepiva preverila še pri otrocih in mladostnikih

profimedia

Raziskovalci na Univerzi v Oxfordu nameravajo z novo klinično študijo preveriti, ali cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca učinkuje tudi pri otrocih in mladostnikih. Preizkusili ga bodo na 300 prostovoljcih, starih od šest do 17 let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Treba je raziskati, kako se otroci in mladostniki odzivajo na cepivo, saj lahko cepljenje nekaterim koristi," je danes sporočil Andrew Pollard z oxfordske univerze, ki je sicer sodelovala pri razvoju omenjenega cepiva.

Prve preizkuse naj bi izvedli še ta mesec. Do 240 prostovoljcem naj bi vbrizgali cepivo, drugim pa kontrolno sredstvo.

Cepivo AstraZenece temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus sars-cov-2 pritrdi na človeške celice.

Z njim že več tednov cepijo odrasle v Veliki Britaniji, uporablja pa se tudi v drugih državah. Namestnik glavnega britanskega epidemiologa Jonathan Van-Tam je nedavno sporočil, da trenutno poteka več raziskav v smeri razvoja cepiv za otroke.

Za covidom-19 sicer zbolevajo večinoma starejši ljudje, a po ocenah združenja britanskih pediatrov lahko ta bolezen povzroči težko obolenje tudi pri nekaterih otrocih. Kakšna je vloga otrok pri prenašanju virusa, še ni znano.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je konec januarja odobrila uporabo cepiva švedsko-britanske farmacevtske družbe AstraZeneca proti covidu-19 za osebe, starejše od 18 let. To je tretje cepivo proti covidu-19, ki ga je odobrila Ema. Decembra lani je odobritev dobilo cepivo Pfizerja in BioNTecha ter januarja cepivo Moderne. Ti sta za razliko od cepiva AstraZenece mRNA cepivi in zahtevata stroge pogoje za hranjenje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.