12. 3. 2021, 20:53 | Vir: STA

AstraZeneca pod drobnogledom: zapleti se vrstijo, podjetje v bran cepivu

profimedia

Ob vse daljšem seznamu držav, ki so se zaradi krvnih strdkov odločile prekiniti uporabo cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZenece, mu je to moralo znova stopiti v bran. Zapleti, povezani z AstraZeneco, se vrstijo: od napovedi manjših dobav EU do opozoril Evropske agencije za zdravila (Ema) o novih stranskih učinkih.

Ema je danes sporočila, da je k možnim stranskim učinkom cepiva proti covidu-19 AstraZenece treba dodati hudo alergijsko reakcijo oziroma anafilaksijo. To je evropski regulator priporočil, potem ko so ugotovili verjetno povezavo hude alergijske reakcije in cepiva v več primerih v Združenem kraljestvu.

Ema "priporoča posodobitev informacij o proizvodu s tem, da se doda anafilaksijo in preobčutljivost (alergijski reakciji) kot stranska učinka", so zapisali v poročilu o zasedanju odbora, ki ocenjuje tveganje zdravil.

Potem ko je več evropskih držav v minulih dneh prekinilo cepljenje s cepivom AstraZenece zaradi pojava krvnih strdkov, se jim je danes pridružila Bolgarija, cepljenje s tem cepivom pa je preložila tudi Tajska. V kraljevini bi morali s tem cepivom začeti cepiti danes, prvi odmerek pa naj bi prejel premier Prayut Chan-O-Cha.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da za prekinitev cepljenja s tem cepivom ni razlogov. "Da, še naprej bi morali uporabljati cepivo AstraZenece," je dejala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris in dodala, da ni nobenih indicev, zaradi katerih bi ga prenehali uporabljati.

V bran cepivu je stopil tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je napovedal, da se bo tudi sam cepil s cepivom AstraZenece, da bi pokazal, da mu zaupa.

Do prekinitve uporabe cepiva je bil kritičen nemški minister za zdravje Jens Spahn, oblasti v Kanadi, kjer so prejšnji teden prejeli 500.000 odmerkov cepiva AstraZeneca, ki so jih izdelali v indijskem podjetju Serum Institute, pa so sporočile, da je cepivo varno.

Pomisleke glede varnosti cepiva je danes zavrnila tudi AstraZeneca, kjer so poudarili, da podatki ne kažejo na povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov pri cepljenih.

"Analiza naših podatkov o varnosti za več kot 10 milijonov zapisov ni pokazala nobenega dokaza o povečanem tveganju za pljučno embolijo ali hujšo obliko venske tromboze," je dejal tiskovni predstavnik AstraZenece. To velja pri vseh starostnih skupinah, spolih, v vseh državah in serijah cepiv. "Dejansko se ti dogodki med cepljenimi pojavljajo manj pogosto kot pri splošni populaciji," je zatrdil.

Tudi na Hrvaškem ne bodo prekinili cepljenja s cepivom AstraZenence, ker v državo ni prišla sporna serija cepiva, je dejal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Cepljenje z AstraZeneco se nadaljuje tudi v Sloveniji. Člani posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ so danes ocenili, da zaenkrat ni razlogov za prekinitev cepljenja s katerimkoli cepivom proti covidu-19. Trenutna opazovanja kažejo, da cepivo ne povzroča krvnih strdkov, če pa jih, je to res izjemno redko, so zapisali. Po njihovi oceni koristi cepiva še vedno prevladajo nad tveganji.

V Bruslju in članicah EU je danes neprijetno presenetila informacija, da bo AstraZeneca zmanjšala načrtovano dobavo cepiva proti covidu-19 Evropski uniji v prvem četrtletju, in sicer za okoli 30 milijonov odmerkov, kar je tretjina pogodbenih obveznosti in za 25 odstotkov manj ob obljub, ki jih je to britansko-švedsko podjetje dalo februarja.

Zmanjšanje dobave bo dodaten udarec za evropski načrt cepljenja, ki ga že tako otežujejo zamude pri dobavi cepiva in počasen potek cepljenja v nekaterih državah.

Do AstraZenece, ki je dodatno zmanjšala dobavo cepiva v EU, je bil kritičen koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin. "Zahtevamo, da sta obe naslednji pošiljki popolni. AstraZeneca se bo morala zamisliti nad svojim ravnanjem. Tako se v poslovnem odnosu, na podlagi pogodbe, ki zavezuje oba partnerja, ni mogoče pogajati in se tako obnašati," je poudaril.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.