19. 12. 2023, 10:52 | Promocijska objava

Atko_pa_matko: Pri 70. sta naredila svoj IG profil

promocijska fotografija

"Atko_pa_matko" navdušujeta Slovenijo. Marsikdo se poistoveti z njima, marsikdo ju razume, marsikdo se jima nasmeji. Dejstvo je, da sta preprosta starejša občana, ki imata še kako veliko življenjske energije. Spremlja ju tako mlada kot starejša generacija. Všeč nam je njuna energija, sta preprosta, pozitivna človeka. Odkar sta v pokoju, imata nenormalno veliko dela. Zadnje leto Sonjo in Naceta neverjetno osrečuje vnuček Mars. Da, "atko_pa_matko" sta starša znane Jerice Zupan, ki ju prav tako veliko vključuje v svoje vsebine na IG profilu.

Kako sta prišla do svojega IG kanala, kdo je dal pobudo zanj?

Pobudnik je bila seveda Jerica. Včasih je na svojem profilu objavila kaj o naju, nato pa dobila idejo, da nama odpre svojega. Časa nisva imela niti, da bi se strinjala, ampak sva bila "vržena v vodo" (oba se naglas nasmejita, kot da to ne bi bilo prvič).

Kdo si je izmislil ime profila, vaju tako kliče tudi Jerica? 

Ja, tako naju kliče tudi Jerica, je pa to nekako v družini, tudi njo kličemo doma Jerko, no, velikokrat, … no, takrat, ko je pridna, haha. 

Hotela sem vprašati, ali obstaja za tem imenom profila kakšna zgodba, pa sta že vse povedala. 

Ne, res nič kaj posebnega. Pač zmešani mi. Vsi. Cela familija. (glasen smeh)

Starejši večinoma niste za tehnologijo, kako sta se vidva spopadla z novim telefonom?

No ja, čista začetnika tudi nisva. (Sonja zraven pripomni: "To pa potem res ne bi bila za 'v ta svet.' In se nasmeji.)  Priznava pa, da sva vseeno pa bila malo v skrbeh, kako se bova znašla. Atko take stvari najraje prepušča meni. Sem bila pa vesela, ker je bil tudi moj stari telefon Huawei, pa se nama je zdelo, da bo lažje. Sva pa poiskala pomoč (ne sprašujte, haha).

Kaj je bila prva misel, ko sta zagledala Huawei Nova 11 Pro?

Uf, tako lep, eleganten, tanek, kar velik, mladi bi rekli fensi. Ja, kar srce je zaigralo od veselja. Bilo pa je tudi malo skrbi, kako in koliko ga bova obvladala.

Kaj vama je najbolj všeč na tem telefonu?

Hahaha, atko je bil takoj navdušen nad obliko in barvo (zelena). Jaz (pripomni: "Jaz, ja, jaz sem za tehnologijo pri tej bajti," in se nasmeji) sem pa malo prebrala o njem na spletu in mi je padla v oči njegova zmogljivost in bila zelooo vesela, da mi ne bo treba nositi dveh telefonov, saj sem pred tem morala imeti svoj telefon za IG profil in kamero, ker je bil moj prejšnji Huawei že tako star (model P8). 

promocijska fotografija

Kaj sta najprej preverila – aplikacije, kamero …?

Ko sva enkrat imela urejen prenos podatkov, sva začela malo brskati po telefonu in ugotovila, da ima telefon neskončno zmogljivosti, ki jih midva niti ne znava uporabiti. Malo inštrukcij bova še zagotovo potrebovala. Kamero sva pa hitro preverila, to je bilo najbolj enostavno. (smeh)                                                                             

Verjetno vama je telefon že kdaj padel na tla. Verjetno takrat, ko vaju je Jerica razjezila. Ona ima to lastnost - da vaju lahko v sekundi nasmeji ali pa spravi ob živce.  Še dobro, da je zaslon telefona iz vzdržljivega stekla Kunlun Glass, kajne?

Hahaha, Jerica te res zna spraviti na rob. O, seveda, tudi s tal sva že pobirala telefon. Nama je bilo rečeno, da je to steklo najboljše, najbolj vzdržljivo, da ne bo počilo, ampak midva sva ziheraša, jaz prisegam na zaščitni ovitek – "knjigico", čeprav z njim zakrijem lepoto telefona. Nočem tvegati, telefon je preveč dragocen. (prime telefon in ga nežno, skrbno pogladi)

Kakšna se vama zdi kamera telefona? Verjetno imata sedaj že ogromno fotografij v galeriji? Kakšne vse bi sedaj lahko našli v galeriji? Verjetno jih je največ povezanih z vajinim vnukom? Ali vseeno zmagajo fotografije vrta in pridelkov? 

Že od daleč se vidi, da je kamera visoke kakovosti. Fotografirati pa znava in tudi kaj posneti. Da so fotografije in posnetki izredno kvalitetni, izostreni, čisti, sva ugotovila takoj, tako da se veseliva novih objav na IG.  

In res je fotografij kar nekaj. Vse sorte njih, imava dva sončka, vnukinjo Zalo in vnučka Marsa, in njune vragolije je treba ovekovečiti, seveda pa ne manjka tudi najin vrt, posebno, ko kakšna zelenjava lepo uspeva in se potem lahko malo pobahava.  

Mladi veliko uporabljamo različne aplikacije, s katerimi ostajamo v stiku s prijatelji in družino. Tudi vidva uporabljata kakšno? (Viber, WhatsApp, Facebook messenger …)? 

Ojej, tega je toliko, da midva temu nisva več dorasla. Vse te aplikacije res niso za naju. Mladim to res laufa, samo ko jih gledam, se mi zdi, da so prav zasvojeni s tem. Za marsikaj niti ne veva, kaj pomeni. Viber uporabljava, tega celo obvladava oba. Imam tudi odprt profil na Facebooku, samo verjeli ali ne, imam nek zadržek. Ne vem, nekdo mi mora malo razložiti vse skupaj, messenger je pa super. Priznava, da sva glede tega malo starokopitna in potrebujeva spodbudo.

promocijska fotografija

Sta na telefonu v App Gallery brez težav našla aplikacije? Ali sta naletela na kakšne težave pri nameščanju? 

V App Gallery je tega veliko. Nekaj sva tudi sama namestila, kljub temu, da sva bolj "trda" za take stvari. Težav nisva imela, no, jaz jih nisem, ker atko to v glavnem prepušča v meni. Res je vse šlo gladko, brez težav, kot za telebane.

Sta v AppGallery že odkrila kakšne uporabne aplikacije ali funkcije, ki vama olajšajo vsakdan?

Namestila sva že nekaj, drugače pa se je vse preneslo iz prejšnjega telefona. Res potrebujeva malo več časa, da sploh ugotoviva, kaj vse nama ponuja tale lepotec. Pri sedemdesetih gre marsikaj že bolj počasi. Počasi, pa bo. 

Vama je kateri od vajinih družinskih članov že hotel vzeti telefon ali pa ga menjati z njegovim/njenim?   

Ravno vzeti ga nimajo namena, seveda pa prileti opazka, da imava boljši telefon kot oni. (nasmeh)

Kako ocenjujeta avtonomijo baterije in Super Charge Turbo polnjenje?  

Ko sem prebrala, da se baterija napolni v 20 minutah, tega nisva verjela. Zdelo se je nemogoče. In sva ga priklopila, čez približno slabe pol ure pa pogledava in lepo piše na ekranu 100 %. Kaaaj? Super! Komaj verjameš. To je res velik plus. 

Kako sta prenesla podatke s prejšnjega telefona na novega?

Tega si pa nisva upala kar tako, sama. Poklicala sva v poslovalnico mojega operaterja, in prosila za pomoč. Šla sva tja in prijazni uslužbenec je s pomočjo aplikacije Huawei Phone Clone skopiral podatke s starega na nov telefon.

promocijska fotografija

Slišali smo, da sta bila pri vzgoji male Jerice precej stroga (no, oče malo manj, hihi), a Jerica vseeno reče: "Matko me je v življenju veliko naučila, za kar sem ji zelo hvaležna." Je to nekaj, na kar ste ponosni, Sonja? Nam zaupate še kakšno prigodico z Jerico, ko je bila še majhna?   

To ona misli, da sem bila stroga, ampak včasih še premalo. Vzgoja je naporna zadeva, sploh, če imaš upornico, kot je bila ona. Je pa res, da sem ji bila vedno v oporo, vedno se je lahko zanesla name, karkoli je bilo. Jaz pravim, življenje niso samo rožice. Da danes ceni moje delo, mi veliko pomeni.

Prigod pa je res ogromno, marsikaj je ušpičila. Mogoče bi povedala, da je imela že zelo zgodaj rada kozmetiko, šminke, kreme … in tudi lak za nohte. Tako je nekoč, stara 3, 4 leta, vzela rdeč lak, si namazala dlani in v dnevni sobi "poštempljala" steno. Da beljenje ni kaj pomagalo, je jasno. (smeh)

Res pa je, da se danes temu smejimo, takrat pa z atkom nisva bila prav vesela.