2. 5. 2021, 08:33 | Vir: STA

Avstralci se od ponedeljka iz Indije ne bodo mogli vrniti domov najmanj do 15. maja

profimedia

Avstralce, ki so bili v zadnjih dveh tednih v Indiji, kjer so se zelo poslabšale razmere med pandemijo covida-19, in se bodo do 15. maja vrnili domov, po novi avstralski zakonodaji čaka izjemno visoka globa ali pa zapor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zakonodaja, ki prepoveduje vstop potnikov iz Indije, kar velja tudi za avstralske državljane, bo začela veljati v ponedeljek.

Avstralski minister za zdravje Greg Hunt je pojasnil, da bodo vse, ki bodo poskušali zaobiti nova pravila, doletele globe v višini 66.600 avstralskih dolarjev (nekaj manj kot 43.000 evrov), pet let zaporne kazni ali pa oboje.

Po poročanju avstralske tiskovne agencije AAP je v Indiji približno 9000 Avstralcev, ki se želijo vrniti domov, od tega so jih 650 opredelili kot ranljive.

Avstralski minister, pristojen za vladne finance, Josh Frydenberg, je ob tem zavrnil očitke, da je "neodgovorno" pustiti Avstralce v Indiji na cedilu. Država se namreč sooča z izrednim porastom okužb, zaradi česar primanjkuje bolniških postelj, zdravil in celo kisika.

"Sprejeli smo drastične ukrepe, da bi zavarovali Avstralce. Kar se dogaja v Indiji, je izjemno resno. Zdravstveni strokovnjaki so zvezni vladi zato predlagali tako stroge ukrepe," je Frydenberg povedal za časnik The Guardian. Kot je dodal, so torej ukrepali v skladu z nasvetom zdravstvene stroke.

Na drugi strani pa je direktorica nevladne organizacije za človekove pravice Human Rights Watch v Avstraliji Elaine Pearson za AAP ocenila, da je odziv vlade na pandemično krizo v Indiji "nezaslišan". Poudarila je, da imajo Avstralci pravico do vrnitve v svojo državo. Da bi bilo treba takšen zakon preklicati, je ocenila tudi senatorka stranke Zelenih Sarah Hanson-Young.

Premier Scott Morrison je v torek napovedal, da bodo potniški leti med Indijo in Avstralijo zaustavljeni do 15. maja, pred tem datumom pa bodo ocenili, ali bi bilo treba prepoved podaljšati. Odločitev naj bi prizadela 500 potnikov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord